LjudiNaslovna

Maria Balog iz Ivanova: devojka koja voli fotografiju i građevinske konstrukcije

Novinarstvo je zanimljiva profesija. Novinar sreće interesantne ljude i u prilici je da im postavlja različita pitanja, a da pri tom ne zaradi etiketu nepristojno radoznale osobe. Kada na osnovu dobijenih odgovora sastavlja tekst, a ograničen je prostorom ili minutažom u medijima, novinaru je prilično teško da iz celokupnog razgovora izvuče delove koji najbolje oslikavaju sagovornika, delove koje je više opravdano izostaviti, delove koje nikako ne treba izostaviti… Dugogodišnji novinarski staž mi omogućava da izjavim da je, ipak, mnogo teže sačiniti intervju sa sagovornikom (u ovom slučaju – sagovornicom) koji odgovara kratko da kraće biti ne može ali istovremeno i jasno, da jasnije biti ne može.

Veliko mi je zadovoljstvo (i izazov) da pokušam da verodostojno predstavim petnaestogodišnju Mariu Balog iz Ivanova, devojku koja obožava fotografiju i građevinske konstrukcije.

Maria Balog (foto: Zoltan Bisak)

Lokalne vesti (u daljem tekstu – LV): Kada kažeš fotografija, na koji kadar prvo pomisliš?

Maria Balog (u daljem tekstu – Maria): Obično nemam nikakvu ideju pre nego što izađem napolje da fotografišem, već me priroda inspiriše.

Naziv fotografije „Čuvarkuća“, autor Maria Balog

LV: Kakve filmove voliš, s obzirom da je filmska umetnost najbliža fotografiji kojom se baviš?

Maria: Sve filmove obožavam, osim horor filmova.

LV: A, muzika? Ima li uticaja na tvoju kreativnost?

Maria: Muziku volim, međutim, inspiraciju ne dobijam od nje.

LV: Koji ti je predmet omiljen u školi i čime bi volela da se baviš, odnosno šta planiraš da studiraš?

Maria: Omiljeni predmet su mi građevinske konstrukcije, a volela bih da se bavim arhitekturom, pa shodno tome to želim i da studiram. Inače sam sada prvi razred srednje škole, a upisala sam smer za arhitektonskog tehničara.

LV: Kada se rodila ljubav prema fotografiji?

Maria: Fotografijom se bavim od trećeg razreda osnovne škole.

LV: I za prethodnih šest godina si dobila i međunarodne nagrade?

Maria: Da, nagrada imam mnogo, a neke od njih su, recimo, dve FIAP-ove Zlatne medalje, jedna iz Luksemburga i jedna iz Bugarske i Prva nagrada u Pančevu.

Maria Balog (autor: Zoltan Bisak)

P. S. Utisak vašeg reportera je da je Maria po mnogo čemu posebna devojka. Izuzetno lepo vaspitana, izrazito kreativna i sa istančanim smislom za precizan životni i fotografski kadar. To dokazuje svojom skromnošću, organizovanošću i već definisanim odlukama o budućoj profesiji. Maria Balog sve ovo dokazuje i svojim fotografijama na kojima, uprkos „ležernim predispozicijama“ koje su dopuštene u fotografskoj umetnosti, nećete videti površnost ili improvizaciju ni u pristupu, ni u realizaciji.

Naziv fotografije: „Krhke misli“ (autor Maria Balog)
Naziv fotografije „Žmurke“, autorka Maria Balog

Autor teksta: G. Vlajić
Autor fotografija: Zoltan Bisak (fotograf i nastavnik u osnovnoj školi u Ivanovu, koji svojim đacima prenosi i ljubav prema fotografiji i fotografsko umeće)