LjudiNaslovna

Alibunar: solistički koncert Damira Pranjkovića u Beogradu

Sedamnaestogodišnji Damir Pranjković iz Alibunara poslednjih nekoliko godina niže velike uspehe u sviranju tambure, zahvaljujući čemu je početkom aprila održao solistički koncert u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

On je 11. aprila održao solistički koncert na tamburi (E-prim) u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Priliku za predstavljanje u najvišoj naučnoj i društvenoj instituciji u zemlji dobio je zahvaljujući neverovatnom talentu, predanom radu i zapaženim uspesima koje niže već nekoliko godina za redom.

 

Damir Pranjković nakon koncerta u Galeriji SANU

 

Mladi umetnik Pranjković, u pratnji korepetitorke Kristine Krstić, u SANU-u je izveo repertoar muzike iz doba baroka, klasicizma, romantizma, muziku XX veka, srpsko i rumunsko kolo i mađarski čardaš.

U okviru programa na koncertu je nastupio i sa kvartetom tambura „20 žica“, kojim rukovodi profesorka Vera Carina, sa Lukom Vujčićem A-basprim, Reljom Jarkovačkim A-basprim i Đorđem Šiljkovićem A-basprim.

Vredni Damir se za koncert spremao sedam meseci pa mesta tremi nije bilo, i pored mnogobrojne publike koju su između ostalih činili akademici, profesori doktorskih studija i drugi stručnjaci koji su došli da čuju jedinstven zvuk klasike u izvođenju tamburice koji proizvodi ovaj neverovatan mladić.

 

Nakon koncerta u Galeriji SANU u Beogradu

 

Koncert u SANU-u mi mnogo znači jer me je ovom prilikom čulo dosta ljudi i otvara mi neka nova vrata, a voleo bih da sledeći koncert održim u Matici srpskoj, rekao je Damir Pranjković.

Što se tiče planova za budućnost, s obzirom da u Srbiji ne postoji smer za tamburu na visokim studijama, želi da studira u Zagrebu i da po završetku studija bude jedan od najobrazovanijih muzičara iz svoje branše u Srbiji.

Napominje da je školarina u Hrvatskoj veoma skupa s obzirom da bi imao status stranog studenta, ali se nada stipendiji ili nekim drugim oblicima finansijske podrške kako bi stekao željeno visoko obrazovanje.

Plakat za koncert u Galeriji SANU

Damir Pranjković rođen je 2002. godine u Alibunaru, tamburicu je prvi put zasvirao uz pokojnog Milčetu Pajića, a sa neprevaziđenim nastavnikom muzičkog vaspitanja Todorom Petrovićem kreće ozbiljnije da vežba, koji ga nešto kasnije usmerava na muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu. Damir Pranjković trenutno pohađa treći razred srednje muzičke škole u klasi prof. Ljiljane Marjanović.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju: prve nagrade – na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije 2016, XIV festivalu vojvođanske tambure i Republičkom takmičenju učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola 2017. gde je osvojio i titulu laureata, i na Međunarodnom festivalu bunjevačkih pesama 2019. u Subotici.

Od 2014. učestvuje kao solista na Festivalu vojvođanske tambure i na Međunarodnom takmičenju „Fantast“ u Novom Bečeju i osvaja prve nagrade pet godina za redom. Dobitnik je i specijalne nagrade žirija na Festivalu rumunskog folklora Vojvodine 2017 u Begejcima.

U okviru tamburaškog septeta i tamburaškog orkestra „Neven“ dobio je prve nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih škola Srbije 2015. i 2017., Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije redovno od 2014. do 2018. godine i na Međunarodnom festivalu bunjevačkih pesama u Subotici 2016. Za ostvarene rezultate i izuzetna dostignuća u oblasti muzike nagrađen je diplomom Autonomne Pokrajine Vojvodine 2018. godine.

Pored tambure, Damir Pranjković svira klavir i gitaru, član je Evropskog omladinskog tamburaškog orkestra sa kojim nastupa u zemlji i inostranstvu, muzičkog orkestra „Neven“ muzičke škole „Jovan Bandur“ pod upravom Mihajla Jovića, orkestra Centra za kulturu Opštine Alibunar na čelu sa Kristijanom Đuđom i Crkveno-gradskog hora „Sveta tri jerarha“ iz Alibunara pod rukovodstvom Zdravka Krsmanovića.