NaslovnaZdravlje

Opšta bolnica Pančevo dobila video gastroskop

Opšta bolnica u Pančevu dobila je danas na poklon od Komercijalne banke video gastroskop, koji će omogućiti pravovremenu dijagnozu i nastavak lečenja pacijenata iz Južnog Banata.

Novi aparat će poboljšati tretman pacijenata i unaprediti dijagnostiku, što će omogućiti smanjenje smrtnosti od karcinoma gornjeg digestivnog trakta i poboljšati kvalitet života građana Južnog Banata.

Donaciju vrednu više od dva miliona dinara svečano je direktoru bolnice Slobodanu Ovuki uručio predsednik izvršnog odbora Komercijalne banke dr Vladimir Medan.

Komercijalna banka deo onoga što zaradi i ostvari za svoje klijente podeli sa onima kojima je to najpotrebnije jer kako From reče nije bogat ko bogatstvo ima nego ko bogatstvo deli, rekao je Medan i dodao da Komercijalna banka ima tradiciju doniranja za društveno korisne delatnosti a zdravlje i lečenje su najvredniji.

On je podsetio da zdrav čovek ima mnogo želja a bolestan samo jednu i naglasio da je aparat koji se donira nešto što je potrebno stanovnicima Pančeva.

Omogućiće da se na vreme postavi kvalitetna dijagnoza, a kvalitetna i pravovremena dijagnoza znači spasavanje velikog broja života, rekao je Medan i izrazio zadovoljstvo što je tradicija doniranja sada locirana u Pančevo.

Kako je naglasio, Komercijalna banka će i u narednom periodu nastaviti da donira i podržava posebno zdravstvene ustanove koje obezbeđuju kvalitetniji i sigurniji život.

Zahvaljujući se na donaciji Komercijalnoj banci direktor Opšte bolnice Pančevo Slobodan Ovuka objasnio je da nedostatak gastroskopa bio hronična boljka bolnice već godinama.

Imamo jedan koji je stalno popravljan a gastroskopija predstavlja zlatni standard za oboljenja jednjaka i želuca, a ova donacija je na neki način i poklon za useljenje u ovo naše novo Interno odeljenje, rekao je Ovuka i dodao da uz novu opremu postoji mogućnosti većeg obuhvata pacijenata, kvalitetnije uspostavljanje dijagnoze i pravovremeno lečenje.

On je istakao da je dobijanje novog gastroskopa usluga za pacijente iz većeg dela Južnog Banata koji se svakodnevno obraćaju za pomoć Opštoj bolnici u Pančevu.

U ime kolektiva bolnice mogu da obećam da će aparat biti maksimalno iskorišćen i da ćemo se ponašati u skladu sa domaćinstvom i obavezom koja je preuzeta primanjem vrednog poklona rekao je on i napomenuo da će aparat biti dostupan svakodnevno.

Kako je rečeno, kroz kabinet za gastroskopiju prođe nekada i 15 pacijenata dnevno, odnosno godišnje bude i do 2.000 gastroskopija, a sada će uporedo raditi oba aparata, pa će pregledi biti obavljani bez pauze za sterilizaciju kompleta.

Najavljeno je da će Opšta bolnica Pančevo nastaviti sa nabavljanjem najsavremenije opreme uz podršku Sekretarijata za zdravstvo Vojvodine, pa se očekuje da do početka septembra stignu najsavremeniji laparoskopski stub, dva aparata za anesteziju, aparat za laboratorijsku dijagnostiku i hirurški instrumentarijum.

Izvor: Tanjug
foto: Komercijalna banka