AktuelnoNaslovnaZdravlje

Opšta bolnica Pančevo ponovo u potpunosti u kovid sistemu

Opšta bolnica Pančevo od utorka, 10. novembra počeće sa prijemom kovid pacijenata u novi Internistički blok. Na taj način biće obezbeđeno novih 150 ležajeva za pacijente, a skoro svi kapaciteti ponovo će biti u kovid sistemu.

Kako je dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice objasnio, sve ostale grane će biti u hirurškoj vertikali.

Prelazimo na režim rada u kojem u hitnim slučajevima i kod malignih oboljenja neće nikom biti uskraćena pomoć koja je hitna i neodložna. Operisaćemo sve ono što je maligno, žene će se porađati kao i do sada u Pančevu. Svi pacijenti koji budu imali kardiološki i neurološki problem će biti takođe zbrinuti. Jedino ćemo sada smanjiti redovne dijagnostičke procedure kao što je bilo u aprilu. Moramo da punu pažnju i sve kapacitete posvetimo borbi protiv kovida, da sačuvamo živote ljudi, pa ćemo kao što smo i u prethodnom periodu kad je bilo malog zastoja u broju pacijenata stići sve da završimo. Sada ćemo morati ponovo da napravimo liste čekanja za dijagnostičke metode koje mogu da čekaju. Neće biti hladnog operativnog programa. To je u cilju očuvanja zdravlja svih nas, naglasio je dr Slobodan Ovuka.

Staro grudno i infektivno odeljenje Opšte bolnice su već duže vreme u kovid sistemu, a od sutra će za te namene biti opremljeni i prvi, treći i četvrti sprat novog Internog bloka.

Hemodijaliza će ostati na drugom spratu Bolnice. Ovi pacijenti će imati ulaz kroz zelenu zonu posebnim liftom. Kovid pacijenti će ići kroz sadašnju prijemnu ambulantu. To će biti crvena zona. Oni će ići liftom na prvi, treći i četvrti sprat, objasnio je dr Ovuka.

Od jutros smeštenih 95 pacijenata, polovina je sa teritorije južnog Banata, ostali su iz drugih delova Srbije. I u narednim danima u pančevačkoj bolnici će se od virusa kovid lečiti pacijenti iz cele Srbije.