KulturaNaslovna

Reljićev dokumentarni film „Enkel“ nastavlja da niže priznanja

Na ovogodišnjem Festivalu duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru nagrada za najbolju režiju pripala je novinaru, uredniku i dokumentaristi Radio-televizije Vojvodine Aleksandru Reljiću za dugometražni dokumentarni film „Enkel“ (Unuk).

Film govori o susretu preživele logorašice logora smrti Aušvic, Eve Mozes Kor i Rajnera Hesa, unuka komandanta tog logora. Nakon upoznavanja, njih dvoje zajednički pokreću borbu protiv negiranja holokausta, a Eva simbolično „usvaja“ Rajnera. Dirljiva, iskrena i pre svega, poučna priča, kroz koju se, sa jedne strane, prepliće sećanje na jedan od najstrašnijih zločina u istoriji čovečanstva, dok sa druge, poziva na praštanje i pomirenje, naišao je na odličan prijem kod publike, ali i stručne festivalske kritike. 2018. godine osvojio je nagradu programa Al Džazira Balkans Dok Film Festivala u Sarajevu, zatim, nagradu za najbolji dokumentarni film sa eks-JU prostora na Filmskom Festivalu „Prvi kadar“, nominovan je za evropski dokumentarni film godine na „PRIX EUROPA“ festivalu u Berlinu, dobitnik je specijalne nagrade na „New Balcan Film Festival“ –u u Švedskoj, nagrađen je za režiju u Sevastopolju, a u Perastu na Filmskom festivalu „Forteca“ dobio je specijalnu nagradu.

Film je nastao u produkciji Radio-televizije Vojvodine a uz podršku Filmskog centra Srbije. Producenti su Srđan Mihajlović i Miodrag Koprivica, a izvršna producentkinja je Vanja Kranjac. Autor filma je Aleksandar Reljić, umetnička direktorka Milica Stojanov, a snimatelji Viktor Prell i Goran Velemir. Muziku su komponovali Milan Kerezović i Mihajlo Obrenov, dok je film montirao Uroš Jandrić.

Da podsetimo, film je imao svoju svetsku premijeru na 65. Martovskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Beogradu 2018. godine nakon čega je prikazan u Novom Sadu, kada su se publici predtavili njegovi glavni protagonisti.