KulturaNajaveNaslovna

Bilja Krstić: U Pančevu će Bistrik nastupiti u punom sastavu, što je poslednjih godina retkost

Sedamnaesto izdanje Ethno.com festivala, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i pod pokroviteljstvom grada Pančeva, održaće se 27. i 28. septembra uz učešće dva domaća i jednog internacionalnog sastava.

Na svečanom otvaranju festivala, u petak 27. septembra u 20 sati, u dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće Bilja Krstić i Bistrik orkestar, jedan od najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu.

Povodom nastupa na predstojećem Ethno.com-u, Bilja Krstić je izjavila da su Pančevcima spremili jedan veoma lep program.

Biće tu poznatih pesama, koje inače Bistrik izvodi, ali smo hteli da budu i pesme sa poslednjeg albuma, koji je izašao pre dve godine za londonsku izdavačku kuću „Arc Music”, s obzirom da je to sala i možemo više da uživamo u samoj muzici i pesmama, Za ostatak programa ćemo odabrati pesme koje su obeležile preostala četiri albuma. Pančevo ima i privilegiju što ćemo nastupiti u punom sastavu, što je poslednjih godina retkost, i tome se veoma radujem. Nadam se da će svi doći da ćemo se, kao i ranijih godina, lepo družiti!, rekla je Bilja Krstić.

Bilja Krstić i Bistrik orkestar, koji spadaju u red najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu, nude drugačiji muzički portret srpskog prostora. Snimili su pet albuma: „Bistrik” (2001), „Zapisi” (2003), „Tarpoš” (2007), „Izvorište” (2012) i „Svod” (2017). Treći album „Tarpoš” dobio je odlične kritike i priznanja najprestižnijih svetskih magazina koji se bave ovom vrstom muzike. Njihov album „Svod” objavila je londonska izdavačka kuća „Arc Music” 2017. godine, a spot za pesmu „Dimitrijo, sine Mitre” (album „Svod”) osvojio je nagradu 2018. godine, u kategoriji etno, na festivalu posvećenom regionalnim muzičkim spotovima „MTS Vision”.

Drugog festivalskog dana, u subotu 28. septembra u 20 sati, na Sceni KCP-a, nastupiće duo RiKaTaKa iz Srbije, a istog dana u 21 sat, duo koji čine Almir Mešković (BiH) i Daniel Lazar (Srbija). Ulaz na sve programe je besplatan.

Program „RiKaTaKa” izvode Marko Dinjaški, Ana Vrbaški, a rediteljka je Višnja Obradović. Njihov nastup predstavlja tradicionalnu muziku iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima, izvedenu kroz spoj telesnih perkusija i pevanja, i predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način. Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, kao i pesme nacionalnih manjina kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski nego i emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

Almir (BiH – harmonika) i Daniel (Srbija – violina) sa svojim raznovrsnim muzičkim talentima i sposobnostima čine vrlo poseban duo. Obojica imaju sličan razvojni put, počevši od klasičnog muzičkog obrazovanja, tokom školovanja zavoleli su i savladali i tradicionalnu narodnu muziku. Zajedničko muzičko putovanje započeli su na master studijama na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Oslu krajem 2012. godine, i od tog momenta počinju da istražuju i grade lični muzički izraz. Odmah su uvideli da je njihovo pozamašno znanje iz oblasti tradicionalne muzike Bosne, Srbije i Rumunije, kao i virtuozitet, tehničke i muzičke predispozicije klasične muzike, a s druge strane sloboda improvizacije, ali i novostečeno poznavanje skandinavske muzičke tradicije, karta na koju su morali da odigraju.

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine, sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike naših najznačajnijih muzičara, ali i promovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku.
Od 2013. godine ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.