LjudiNaslovna

Arhitekta Mina Miladinović bi pustila grad da bude grad

Mina Miladinović je arhitekta. I neverovatno kreativna mlada žena koja je koautor najvećeg beogradskog murala „Ja sam Akiko“.

Ona je „Koko Daš“, brend koji ukrašava vratove, uši i prste i grudi… mnoge dame iz Srbije i inostranstva. Ali, pre svega, Mina je bajka koja uspeva da se otelotvori.

Lokalne vesti (u daljem tekstu – LV): Nedavno je otkriven mural inspirisan knjigom „Ja sam Akiko“ koju je napisao mladi Leskovčanin Stefan Tićmi. Opiši nam mural, reci nam gde je i šta je bio tvoj zadatak u projektu. Takođe, koliko to se dopala priča o Akiko?

Mural Ja sam Akiko na Dorćolu u Beogradu

Mina Miladinović (u daljem tekstu – Mina): Autor knjige „Ja sam Akiko“, Stefan Mitić (Tićmi), pozvao me je da zajedno sa Andrejom rekonstruišemo scenu iz knjige, u kojoj se Akiko, na času likovnog, umesto da nacrta sneg, popne na stolicu, i od iscepkanog papira napravi sneg. Učiteljica, u knjizi, smatra da Akiko remeti čas, i da je to neprimereno ponašanje, ali deca, ona razumeju, oslobađaju se svih stega obrazovnog sistema, izlaze iz kalupa i postaju vetar. Akiko je sneg, oni su vetar.
Složili smo se da je to jedna od najautentičnijih scena i da zaslužuje da se oslika mural po njenim motivima.

Ovako sam ja to zamislila: Akiko je za mene devojčica u narandžastoj haljini od papira, ona sija kao sunce u Stefanovoj knjizi, koje je niklo na nebu kao sveža pomorandža.

Andrej Josifovski je takvu Akiko nacrtao na zidu visokom 20 metara! Danima je živeo na skeli crtajući svaki segment murala, baš onako kako je on vidi.

Akiko se, mislim, tako i rodila, da bismo još više verovali u čuda, da bismo shvatili da ne vidimo i ne moramo da vidimo stvari istim očima, da bismo zasvetleli iznutra, i da bismo se sreli na ovom svetu gde je teško pronaći se među ljudima.

Mural JA SAM AKIKO možete videti na donjem Dorćolu, na zidu površine 400 kvadratnih metara jedne stare stambene zgrade, i kao što je to Stefan Tićmi rekao, mahnite joj kad budete prolazili tuda!

LV: Šta trenutno još radiš?

Mina: Trenutno radim na dizajnu kostima za novu predstavu u Ateljeu 212. Radujem se ponovnoj saradnji sa rediteljkom Isidorom Goncić, i sa drugim sjajnim i interesantnim ličnostima koje su se okupile oko ovog projekta.

LV Planovi?

Mina: Planovi!? Pun ih je rokovnik! Plan mi je da ih sve realizujem.

LV: Da ti se pruži prilika, šta bi prvo nalepšala u Pančevu?

Mina: Pustila bih kuće da budu kuće, ove stare koje su lice Pančeva. Ne bih dala da ih ruše u zamenu za lošu arhitekturu kolektivnog stanovanja.
Pustila bih cveće da bude cveće, a ne ikebane u obliku dinosaurusa i džinovske lubenice.
Okupila bih odabranu ekipu kolega sa fakulteta pa bismo se sve lepo dogovorili.

Mina Miladinović

O Mini, mini biografija.

Mina Miladinović je rođena je 1982. godine u Pančevu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Bavi se pozorišom scenografijom i kostimom.
Kao scenograf i kostimograf radila je u Ateljeu 212, u Narodnom pozorištu u Beogradu, teatru Vuk u Beogradu, Centru za kulturu u Pančevu, Narodnom pozorištu u Nišu, Komiše operi u Berlinu.
Kao arhitekta, radila je u birou arhitekte Zvi Heckera u Berlinu.
Kao profesor, predavala je grupu stručnih predmeta u srednjoj građevinskoj školi u Pančevu.
2010. godine osniva brend Koko Daš koji se bavi specijalizovanim dizajnerskim delatnostima.

Autor teksta: G. Vlajić
Fotografije: Branislav Simić