DruštvoNaslovna

Pančevo obeležilo Evropsku nedelju lokalne demokratije

Učenici srednjih škola bili su u poseti Gradskoj upravi grada Pančeva povodom Evropske nedelje lokalne demokratije i upoznali se sa radom lokalne samouprave.

Grad Pančevo već nekoliko godina obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije i ove godine je za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola Pančeva tim povodom u utorak, 15. oktobra organizovana poseta Gradskoj kući, upoznavanje sa organima lokalne samouprave, njihovim nadležnostima i predstavnicima.

 

Poseta Gradskom uslužnomo centru

 

U sklopu posete, učenici su obišli Gradski uslužni centar, Veliku salu Skupštine grada Pančeva, gde im je predsednik Skupštine grada Tigran Kiš predstavio nadležnosti i rad najvišeg organa grada, koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti.

Upoznali su se sa zatim sa radom izvršnih organa – Gradskog veća i Gradonačelnika. Gradonačelnik Saša Pavlov dočekao je učenike u kabinetu i predstavio svakodnevni rad iz delokruga rada Gradonačelnika, izvršnu i predstavničku funkciju, a takođe ih upoznao i sa aktivnostima kada je u pitanju rad na privlačenju investicija i stvaranja povoljnog ambijenta da oni kao mladi ljudi ostanu u svom gradu i tu se ostvare na ličnom i profesionalnom planu.

 

 

Drugi deo posete proveli su u dijalogu sa prestavnicima lokalne samouprave – članom Gradskog veća zaduženim za kulturu i omladinu Nemanjom Rotarom, odbornicima Markom Mladenovićem i Ivanom Rosić i koordinatorkom Kancelarije za mlade Mirjanom Savkov. Sa učenicima je razgovorano na temu „Lokalna demokratija – izgradnja poverenja i dijalog o potrebama mladih Pančeva“, koja je tema ovogodišnje Evropske nedelje lokalne demokratije, a predloge, sugestije i iskazane potrebe mladih tokom ovom razgovora, biće značajan doprinos izradi ciljeva u Strategiji brige o mladima grada Pančeva.

 

 

„Evropska nedelja lokalne demokratije“ (ENLD) je sveevropski događaj, koji se održava svake godine u oktobru sa ciljem da se pažnja građana Evrope usmeri na lokalnu demokratiju, da se poveća njihovo znanje i angažovanje u lokalnoj politici, kao i da se izabrani zvaničnici podstaknu da povećaju i prodube dijalog sa građanima kako bi se revitalizovala lokalna demokratija. Događaj podržava i koordinira Savet Evrope i njegov Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u cilju jačanja lokalne demokratije i poštovanja ljudskih prava širom Evrope, a lokalne vlasti su pozvane da se priključe.