Društvo

Pančevo: U Brankovoj školi deca zasadila svoje drvo

Udruženje građana „Impuls“ iz Pančeva i đaci nižih razreda osnovne škole Branko Radičević u Pančevu nastavljaju saradnju u obrazovanju dece u oblasti prirode i društva i zaštite životne sredine.

Učenici četvrtog i trećeg razreda Osnovne škole Branko Radičević u školskom dvorištu zasadili su drvo

Ovaj put u okviru projekta “Moje drvo” u dvorištu Brankove škole danas je zasađeno drvo javora. U akciji su učestvovali učenici IV-2 i III-3 odeljenja OŠ Branko Radičević, u vreme dok su imali čas Priroda i društvo, a u sadnji su pomogli zaposleni u JKP Zelenilu.

Aleksandra Grujić Novković, učiteljica IV-2 razreda podseća da prvi razred ima predmet “Svet oko nas”, a od drugog do trećeg razreda je to Priroda i društvo.

U prva četiri razreda osnovne škole svake godine se obrađuje neki deo koji je u vezi s ekologijiom. S obzirom da je Pančevo jako zagađen grad, važno je podizati ekološku svest đaka. U okviru ovog projekta koji je rađen u partnerstvu s udruženjem Treći milenijum radimo na produbljivanju ekološke svesti dece mlađeg uzrasta. Mnogo više pažnje se posvećuje tome da se deca nauče da ne bacaju papiriće i da ne čupaju lišće s drveća. Za decu u ovom uzrastu je veoma važno da vide kako se sadi drvo, da nauče zašto je važno saditi drveće i kako da ga zatim negujemo i čuvamo, kaže Grujić Novković.

U OŠ Branko Radičević na različite načine uključuju decu u aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine. U ovoj školskoj godini, IV-2 odeljenje, u saradnji s nastavnicom hemije dogovorilo je da obrade još neke oblasti koje su u vezi sa zaštitom prirode kao što je na primer kompostiranje, pravljenje male bašte začinskog bilja. Na nivou cele škole plan je da se napravi neka vrsta učionice u prirodi. Dobiće klupe koje će postaviti u dvorištu kako bi napolju mogli da obrađuju gradivo iz prirode i društva.

Projekat je podržan na konkursu Grada Pančeva – Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2019. godinu.30