AktuelnoDruštvoNaslovna

Pančevo: Veliki broj građana svih uzrasta zasadio je svoje drvo u Parku prijateljstva

Akciji sadnje drveća u Parku prijateljstva, kod Tamiškog keja u Pančevu, pod nazivom „Zasadi drvo“, u okviru koje je zasađeno prvih stotinak sadnica crnog bora, tuje i bresta odazvao se veliki broj građana svih uzrasta.

U cilju ozelenjivanja i pošumljavanja gradskih površina, u akciji sadnje drveća, zajedno s građanima, učestvovali su i proslavljena imena sporta i umetnosti, poznate javne ličnosti, kao i predstavnici brojnih kompanija, sportskih klubova i kulturno-umetničkih društava.

Da su šampioni i u sadnji drveća dokazali su i Dušan Borković, šampion Evrope u automobilizmu, Slobodan Bitević, svetski šampion u karateu, Anja Crevar, juniorska šampionka Evrope u plivanju, Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, svetski stručnjak i osvajač zlatne medalje na Olimpijadi, Žikica Milosavljević, slavni srpski rukometaš i trener, Vuk Vučković, slikar i dobitnik Novembarske nagrade grada Pančeva, glumci Milenko Pavlov i Nenad Heraković, Dejan Trifunović i KUD „Stanko Paunović“, najbolji koreograf i folklorni ansambl u Srbiji, Ivan Milivojević, trener kluba „Sportiko“, članovi AK Tamiš osvajači više od 50 medalja na takmičenjima i trener Zoran Kocić, Sportski savez Pančevo, kao i mnoga druga kulturno-umetnička društva, udruženja, srednje i osnovne škole.

Glumac Nenad Heraković kaže da se rado odazvao pozivu Gradske uprave Pančevo jer se privatno bavi i poljoprivredom i voli prirodu, i više puta do sada je sadio drveće.

Prvi put mi je da podržim ovakvu veliku akciju sadnje drveća i posebno mi je drago što je bilo prisutno mnogo dece. Voleo bih jednog dana kad porastu da nastave sa sadnjom drveća, a nadam se da smo mi danas dali lep primer kako se treba baviti ekologijom i zaštitom životne sredine. Važno je da Planeta ima više kiseonika, sadnja drveća je jedan od načina da se to poveća. Kiseonik nam je neophodan, stvara ga drveće, lep je osećaj biti deo ovakve priče, rekao je Heraković.

Žikica Milosavljević, slavni rukometaš kaže da je ova akcija posebno značajna za Pančevo zbog zagađenja vazduha od fabrika koje su uz sam grad a posebno u zimskom periodu.

Ova akcija važna je za budućnost naše dece. Na nama je da učimo decu kako da čuvaju drveće i kako da povećavaju površine pod zelenilom. Pošumljavanje je važno ne samo zbog zdravstvenih već i estetskih razloga i zbog čistijeg vazduha, rekao je Žikica Milosavljević.

Automobilista Dušan Borković kaže da svaki građanin treba da da svoj doprinos i pomogne da Pančevo bude još lepše, uređenije i zelenije.

Slikar Emil Sfera je istakao da je posebno dobro što u akciji učestvuje puno dece i mladih.

U sadnji drveća učestvuju i deca iz vrtića, neko ko će za nekoliko godina i decenija ovde da šeta, među upravo zasađenim drvećem i da prepozna drvo koje je u detinjstvu zasadio, kaže Sfera.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva istakao je da ovaj projekat sadnje drveća za Pančevo ima posebnu važnost jer je deo želje da se rebrendira grad.

Želimo javnosti da prikažemo da nam je kvalitet vazduha i kvalitet životne sredine važan. Kvalitet vazduha je mnogo bolji nego što je bio u prethodnom periodu i zbog velikih investicija u industrijskim zonama. Želimo da damo primer i pružimo dodatni napor da Pančevu udahnemo novi kiseonik kroz sađenje 3.000 sadnica. Toliko će stabala biti posađeno u ovoj prvoj akciji na šest, sedam različitih lokacija u gradu u kojoj sarađuju Grad Pančevo i JKP Zelenilo. Drago mi je što se akciji odazvao veliki broj građana, što je bilo tu i poznatih ličnosti. Ova akcija je pokazala da smo prepoznali potrebu ljudi da se poveća broj zelenih površina u Pančevu, rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Saša Levnajić, pokrajinski poslanik iz Pančeva kaže da je zadovoljan što se akciji odazvalo oko hiljadu ljudi.

Fenomenalan je osećaj, posadili smo svako svoje drvo. Ostaje nam da ga u budućnosti zalivamo, gajimo, da ozelenimo naš grad i da ga učinimo lepšim i prijatnijim za sve nas, rekao je Levnajić.

Glumac Milenko Pavlov kaže da je pošumljavanje samo prvi korak u uređenju Pančeva.

Ima nas puno na ovoj planeti, moramo da vodimo računa ne samo o vazduhu, već o vodi, ljudima, biljkama, životinjama. Naredni korak bi trebalo da bude čišćenje reke Tamiš. Ja u Pančevu imam dvorište, zasađene po dve višnje, trešnje, šljive, kajsije. Nekad je bilo pravilo kad isečeš jedno drvo zasadi dva, trudim se da se držim toga i da svake godine zasadim nekoliko stabala, rekao je Milenko Pavlov.

Danilo Bjelica, direktor JKP Zelenilo veoma je zadovoljan što je akcija bila masovna.

Drago mi je što su se Pančevci okupili u ovako velikom broju. Početak sadnje obeležen je na veličanstven način. Smatramo da ubuduće ovo treba da postane tradicionalno, izjavio je Bjelica.

Ovom akcijom ozvaničen je početak sađenja više od 3.000 sadnica koje su planirane tokom sezone i pored sadnica tuja, crnog bora i javora, biće posađene i sadnice breza, jasena, lipa i platana. Odabrano je i predviđeno više lokacija zelenih površina u gradu Pančevu na kojima će biti zasađene pomenute sadnice u narednih nekoliko meseci.