DruštvoNaslovna

Zagađen vazduh u Pančevu: i u podne prisutni gusta magla i smog

Merni instrumenti nadležnih institucija pokazuju da su stanovnici Pančeva i danas suočeni sa izuzetno visokim stepenom aerozagađenja.

Alarmanto stanje velikog broja PM 10 čestica prisutnih u vazduhu bio je na ljubičastom nivou, što predstavlja peti i poslednji nivo zagađenosti vazduha, a takav trend nastavlja se i danas, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Nivo zagađenosti u gradovima Srbije

Osim u Pančevu, situacija je posebno alarmatna u još pet gradova u Srbiji: Beogradu, Smederevu Novom Sadu, Beočinu, Valjevu i Nišu.

U Pančevu je sinoć na mernoj stanici „Starčevo“ izmereno 159 PM 10 čestica, a na mernom mestu Vojlovica 166 mikrograma po metru kubnom čestica mikroprašine u vazduhu. Trenutno je prosečna jednosatna vrednost PM 10 čestica na mernim mestima Vojlovica i Vatrogasni dom 87 odnosno 56 mikrograma po metru kubnom. Dozvoljeno prisustvo PM 10 u vazduhu je 50 mikrograma po metru kubnom, te je jasno da je prisustvo ovih čestica i dalje prekomerno prisutno u vazduhu Pančeva.

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da obavljanje aktivnosti preusmere u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ostalim građanima savetuje se da skrate dužinu boravka vani, smanje intenzitet napornih aktivnosti, prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.