DruštvoNaslovna

Pančevo: U Gimnaziji održano predavanje o bezbednosti u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju „Um na drum“ usmerenu ka mladima u okviru koje je danas održano predavanje za učenike Gimnazije „Uroš Predić“ iz Pančeva.

Promoter ove kampanje je proslavljeni automobilista iz Pančeva, Dušan Borković, koji je prisustvovao predavanju u gimnazija i razgovarao sa mladima o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Učenici su imali prilike da se upoznaju sa statističkim podacima i uzrocima saobraćajnih nesreća na putu, posebno jer mladi često smrtno stradaju usled nepoštovanja saobraćajnih propisa, brze vožnje, nevezivanja pojasa ili vožnje pod dejstvom alkohola.

Edukativni spotovi kampanja Um na Drum i Lične priče učinili su tribinu interaktivnijom i zanimljivijom.

 

 

Na kraju predavanja Dušan Borković je izneo svoja iskustva u vožnji automobila, opisao situacije u kojima se nalazio i više puta isticao zašto je važno vezivanje pojasa u automobili, zašto je važno ne koristiti mobilni telefon tokom vožnje niti voziti pod dejstvom alkohola.

Cilj kampanje je smanjenje posledica saobraćanih nezgoda u kojima učestvuju mladi, formiranje ispravnih stavova, proširivanje znanja, kao i korigovanje nebezbednog ponašanja u saobraćaju kod mladih.

 

 

Sloganom kampanje „Um na drum“ se apeluje na promišljeno donošenje odluka mladih u saobraćaju. Kampanju prate video spotovi, aktivnosti na društvenim mrežama, tribine koje se realizuju u srednjim školama, poput ove u gimnaziji u Pančevu, i druge aktivnosti koje su mladima atraktivne.

Kampanja pod sloganom “Um na Drum” usmerena je ka mladima i ima za cilj da poveća svest kod mladih kako bi bili bezbedniji učesnici u saobraćaju. Cilj je da se priđe mladima, da se utiče na promenu negativnih stavova, nebezbednog ponašanja i da se prenese određeni nivo znanja kako bi bili bezbedniji u saobraćaju.

Na kraju predavanja, srednjoškolci su mogli da probaju „pijane naočare“ koje simuliraju negativno dejstvo alkohola i marihuane pri vožnji. Svi posetioci su dobili i poklone u vidu narukvica, bedževa, privezaka sa vizualima kampanje „Um na Drum“.