DruštvoNaslovna

U Smederevu uručena auto-sedišta roditeljima novorođenih beba

U Smederevu je 24. aprila upriličena podela auto-sedišta roditeljima novorođenih beba, po 18-I put. Uručeno je 137 sedišta, a od početka akcije 2.687.

Akcija se sprovodi već treću godinu za redom. Ova akcija, koju sprovodi grad Smederevo preko Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, ima za cilj da nagradi roditelje za doprinos natalitetu grada ali i da roditelje preventivno usmeri na obavezu korišćenja auto-sedišta prilikom prevoza te iste dece automobilima, pre svega iz razloga njihove bezbednosti.

U tom smislu grad Smederevo ubedljivo prednjači u Srbiji kako zbog broja podeljenih sedišta tako i zbog kontinuiteta a naročito zbog sveobuhvatnosti, jer se ne pravi razlika po tome da li roditelji imaju vozila ili ne. Jedini uslov je da je beba rođena na području grada odnosno da su roditelji stanovnici istog.

Prisutne je pozdravio u ime grada i u ime Saveta za bezbednost saobraćaja predsednik Saveta i član Gradskog veća grada Smedereva zadužen za saobraćaj i bezbednost, Branislav Drobnjaković. Podeli je prisustvovala i Jasmina Vojinović, članica Gradskog veća zadužena za mesne zajednice i ruralni razvoj.

S obzirom na značaj pravilne upotrebe auto-sedišta za bebe za njihovu bezbednost a s obzirom na činjenicu da je utvrđeno da većina roditelja ne koristi sedišta na pravilan način, Savet za bezbednost saobraćaja prilikom ove podele organizovao je, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada, obuku roditelja za njihovu pravilnu upotrebu. Predavači, Ivana Mihajlović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja i Duško Pešić, načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, su održali izuzetno interesantna i kvalitetna predavanja na ovu temu koja su pobudila veliko interesovanje prisutnih roditelja.

Roditeljima je, pored sedišta, podeljena i brošura Agencije za bezbednost saobraćaja o njihovoj pravilnoj upotrebi.

Akcija će se nastaviti i dalje uz organizovanje obavezne obuke za korišćenje auto-sedišta.