DruštvoNaslovna

Žabalj: Pomoć lokalne samouprave privrednicima

Opština Žabalj je donela Odluku o pomoći privrednim subjektima u privatnom sektoru u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, i očuvanja radnih mesta.

Pravo na pomoć imaju privredni subjekti čiji rad je bio upotpunosti onemogućen, a u cilju sprečavanja širanja zaraze. To su: delatnosti restorana i ugostiteljskih objekata i usluge pripremanja i posluživanja pića, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes klubovi i igraonica.

Pomoć se ogleda u bespovratnim novčanim sredstvima u iznosu koji se dobija kao proizvod 20.000,00 dinara neto pomoći i broja zaposlenih sa punim radnim vremenom za čije je zarade i naknade zarada podneo Obrazac PPP-PD za obračunski period mart 2020. godine.

Uslov je da privredni subjekti počev od 15. marta 2020. godine pa do javnog poziva nije smanjivao broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove Odluke i zaposlene koji su dali otkaz ili sporazumno raskinuli radni odnos.

U cilju oporavka privrede u Opštini Žabalj i malih poljoprivrednih proizvođača čiji se plasman proizvoda odvija na pijacama i vašarima registrovana poljoprivredna gazdinstva će biti oslobođena plaćanja zakupnine po ugovorima o zakupu tezgi na pijacama i vašarima sa registrovanim poljoporivrednim gazdinstvima na period od dva meseca.

Ugostiteljski objekti koji su zakupci letnjih bašta biće oslobode plaćanja zakupnine na period od dva meseca , a zakupci zimskih bašta za period od četiri meseca za kalendarsku 2020. godinu.

Izvor: www.zabalj.rs