Društvo

Marinika Tepić od narko dilera tražila da novinara Milakova “iseli iz Pančeva”

Policija će tužilaštvu proslediti svedočenje Novaka Filipovića (40) iz Pančeva, hapšenog početkom marta pod sumnjom da je švercovao 1,4 kilograma marihuane, a koji u iskazu policiji tvrdi da mu je opoziciona političarka Marinika Tepić tražila da obeća da će da “iseli iz Pančeva”novinara Miroslava Miću Milakova.

Filipović je vlasnik bodi bilding kluba u Pančevu, koji je Tepić spozorisala dok je mila pokrajinska sekretarka za sport. Posle hapšenja je proveo 30 dana u pritvoru, a policiji je ranije dao iskaz u kojem tvrdi da mu je Marinika Tepić tražila da obeća da će da “iseli iz Pančeva” novinara Milakova.

U snimljenom iskazu, Filipović tvrdi da Marinika Tepić “nije podnosila” Milakova i da može da kaže da ga je “čak mrzela zbog tih tekstova koje je on pisao o njoj”.

Nisu joj odgovarali ti tekstovi. U jednom trenutku meni je stigla poruka da joj obećam nešto. Ja sam pitao šta. Ona je rekla da ga iselim iz Pančeva. Ja sam u tom trenutku rekao: Ne znam, ok… Razmišljao sam o tome i sačuvao poruku za svaki slučaj ako se desi nešto nekad tom čoveku, čisto da ja mogu da budem pokriven ili nešto. Otkud ja znam šta nešto nekom može da padne na pamet. Ako ja ne uradim to, možda bi uradio neko drugi. Od mene da traži da budem kriminalac ili da selim ljude iz grada, ja to ne bih radio, ispričao je Filipović i istakao da mu “nije bio jasan kontekst te rečenice iseliti nekog iz grada”.
Filipović je policiji dostavio i slike dotične prepiske sa osobom nazvanom Marinika.

U ostatku iskaza, Filipović je pokušao da dovede Mariniku Tepić u širi politički kontekst i poručio “svojim bivšim saradnicima da se prijatelji ne ostavljaju, ne izdaju i to je to, pogotovo ne neko ko je deset godina bio tu, radio sve i svašta”.

 

 

Milakov je za medije rekao da je zgrožen zbog svega što je izjavio Filipović.

Zabrinut sam jer imam dvoje male dece, ali nisam iznenađen pretnjama i ne shvatam ih kao napad na mene lično, nego na RTV Pančevo koja je otkrila mnoge afere Marinike Tepić, kaže Milakov.

Hapšenje Filipovića je još 11. marta na konferenciji za novinare obelodanila Biljana Popović Ivković, državna sekretarka u MUP Srbije, koja ga je označila kao osumnjičenog za pripadništvo četvoročlanoj kriminalnoj grupi kod koje je pronađeno 1,4 kilograma droge i municija.

Popović Ivković je tada rekla da je Filipović “prijatelj potpredsednice stranke Slobode i pravde Marinike Tepić, inače vlasnik sportskog kluba i teretane u Pančevu”. Tom prilikom je pokazala fotografije na kojima je Filipović sa Marinikom Tepić i pozvala je da javnosti odgovori “od kada datira njeno poznanstvo sa Filipovićem iz Pančeva, da li je on dobio sredstva iz budžeta u periodu 2013. do 2016. i to na osnovu njihovog dugogodišnjeg prijateljstva, dok je Tepić bila pokrajinski sekretar za sport i omladinu”.

Radomirović za Pink: Važno je osuditi svaki napad na novinara

Predsednik Udruženaj novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović osudio je napad novinara Milakova, i istakao da svi novinari u Srbiji treba jednako da budu zaštićeni.

UNS uvek reaguje kada su u pitanju napadi na novinare, pa ćemo mi i danas da izdamo saopštenje o ovom slučaju. UNS smatra da novinarima ne treba niko da preti, bez ozbira sa koje stane te pretnje dolaze. To je standard i princip kojeg se pridržavamo – rekao je Radomirović za TV Pink.

Kaže da očekuje reakciju svih udruženja, jer jedino tako novinarska profesija može da bude zaštićena.

Moramo svi da stavimo do znanja da napadi na novinare nisu dozvoljeni i da neko ne može da napada ukoliko se kritički izveštava o njegovom radu, istakao je Radomirović.

“Novinari nisu glineni golubovi”

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović rekao je ovde nije reč o pretnjama na društvenim mrežama, već, kako je ocenio, o nečemu ozbiljnijem.

Ovo nije još jedna pretnja novinarima na društvenim mrežama. Ova pretnja dolazi od političarke koja od čoveka sumnjivog morala traži od njega da nešto učini. Dođete u situaciju da poltičarka traži od narko-dilera da iseli novinara. Ona je sa svojim sledbenicima ispred TV Pančevo donosila vence i palila sveće – kaže Milovanović.

Novinar Politike Bojan Bilbija kazao je da se na napade na novinare regauje drugačije, u zavisnosti od navodne “strane kojoj pripadaju”.

Podseća me na slučaj novinara iz Grocke kome je zapaljena kuća. Tada je javnost podignuta na najviši nivo. U Pančevu je bila situacija da su postojale konretne pretnje smrću. Postoji pisani dokaz. Jasno je sve. Međutim, nema reakcije. Mediji koji promovišu gospođu Tepić se ne oglašavaju. Zgrožen sam činjenicom da se novinari smatraju glinenim golubovima – smatra Bilbija.