AktuelnoDruštvoNaslovna

„Pantransport“: u Pančevo stigli novi autobusi

U Pančevo su stigli novi autobusi koji će građanima omogućiti sigurniji i udobniji prevoz. Prvih osam od deset mini buseva su ekološka vozila, a u planu je da veći deo voznog parka bude takav.

Pančevo će biti prvi grad u Srbiji opremljen potpuno novim autobusima sa najsavremenijim sistemom naplate karata, najavljuju iz „Pantransporta“ – novog preduzeća za prevoz putnika koje je osnovano na osnovu javno-privatnog partnerstva konzorcijuma domaćih firmi sa Gradom Pančevom.

Dosadašnji prevoznik JKP “Autotransport” Pančevo prestaće da postoji, a uslugu javnog prevoza u gradskom i međumesnom prevozu preuzeće novoosnovano preduzeće “Pantransport”.

Radomir Vidojević, direktor Kompanije „Pantransport“ kaže da je dolazak prvih deset autobusa početak realizacije javno-privatnog partnerstva i ispunjenja njihove investicione obaveze.

Kao što znate, iz ugovora, naša investiciona obaveza je otprilike nekih milijardu i 200 miliona dinara i uključuje izgradnju nove autobuske stanice na lokaciji koju je lokalna samouprava Grada Pančeva opredelila, kao i nabavku, investiciju, 60 novih autobusa čime ćemo sistem javnog prevoza na teritoriji grada Pančeva podići na jedan nivo, kakav do sada, a slobodno mogu da kažem, u našoj zemlji nije viđen, kaže Vidojević.

Prema rečima Vidojevića, Pančevo će biti prvi grad u Srbiji koji će imati apsolutno, stopostotno novi vozni park sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima i sistemom naplate karata.

U sklopu opredeljenja kompanije da uključujemo u saobraćaj ekološki čista vozila i imamo investicionu obavezu nabavke 10 mini buseva po tenderskoj dokumentaciji, opredelili smo se za nabavku 10 autobusa marke „Iveko feniks“ bus. Kao što vidite, to su jako moderna, savremena vozila. Od tih deset vozila osam su na komprimovani prirodni gas i to je što se tiče nivoa ekološke zaštite vrhunac i dalje od toga i od te tehnologije nema, rekao je direktor Radomir Vidojević.

Već naredne nedelje stići će i novi veliki autobusi za prevoz putnika.

Mogu da najavim sa zadovoljstvom da će već naredne nedelje, u ponedeljak, novi lot od ukupno 16 autobusa doći u Pančevo, a zatim i preostala vozila do broja od 60, tako da ćemo do sredine juna imati kompletan, kompletnu flotu formiranu i sva vozila će biti u Pančevu čime bismo mi u rekordnom roku ispunili našu investicionu obavezu. Mi smo po ugovoru imali godinu dana vremena da to uradimo. Evo, zahvaljujući nekim našim preduzimljivim koracima to će biti bukvalno u roku od mesec dana, od momenta kada grad Pančevo ispuni svoju ugovornu obavezu, a koja se odnosi na ispunjenje tih prethodnih uslova, pribavljanje raznih dozvola, licenci i tako dalje, izjavio je Radomir Vidojević.

Među obavezama “Pantransporta” između ostalog je nabavka 60 novih autobusa i izgradnja nove autobuske stanice. Prvih deset novih mini buseva stiglo je u Pančevo, a preostalih 50 autobusa stići će naredne nedelje i do sredine juna Pančevci će imati najmoderniji javni prevoz i savremeni sistem naplate karata.

Da podsetimo, na sednici Skupštine grada Pančeva 25. novembra 2019. godine odbornici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti za javnu uslugu poveravanja obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza putnika na teritoriji Grada Pančeva i izgradnju nove autobuske stanice. Dva dana kasnije, 27. novembra 2019. godine, Grad Pančevo i grupa ponuđača koju čine Privredno društvo „Saga trans“ d.o.o. Beograd, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovine „Dumeco“ d.o.o. Beograd, Društvo za saobaćaj, turizam i trgovinu „Trans-jug“ d.o.o. Obrenovac, sa podizvođačem „Apex solution technology“ d.o.o. Beograd, zaključili su Javni ugovor za dodelu koncesije.