DruštvoNaslovna

U Pančevu će još jedna fabrika iz Nemačke izgraditi svoje pogone

U Severnoj poslovnoj zoni u Pančevu još jedna nemačka kompanija gradiće svoja fabrička postrojenja.

Odbornici Skupštine grada Pančeva usvojili su predlog da se nešto više od 23 hektara Severne industrijske zone proda kompaniji Naval Box-Cal za 178,1 milion dinara.

Naval, filijala nemačke kompanije MK-Klinike AG, planira da na lokaciji u Pančevu bez dobijanja ikakvih podsticaja i grantova otvori liniju za završne radove na montaži specijalizovanih kontejnera.

Za sada Naval planira da izgradi fabriku od 10.000 kvadratnih metara i da u prve dve godine zaposli 50 radnika s punim radnim vremenom.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da uprkos pandemiji izazvane virusom Kovid-19, investicioni ciklus u gradu Pančevu je nastavljen dolaskom nove nemačke kompanije Naval Box koja je neposrednom pogodbom otuđila 23 hektara zemljišta u Severnoj poslovnoj zoni.

Na ovakav način nastavljamo proces reindustrijalizacije grada Pančeva, nastavljamo proces obezbeđivanja i otvaranja novih radnih mesta, a radi poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih i radi stvaranja budućnosti za našu decu. Ova sama investicija Naval Box-a vredi više od 180 miliona dinara koliko će da bude obezbeđeno novih javnih prihoda, a ona podrazumeva izgradnju 10.000 kvadrata zgrada odnosno proizvodnog pogona gde će da se proizvode transportni kontejneri za medicinsku industriju. Ova investicija će u narednih 10 godina da zaposli blizu 1.000 ljudi i da izgradi objekte površine oko 60.000 kvadrata, izjavio je Saša Pavlov.

Ukupna investicija, u zemljište, objekte, opremu i delove, iznosi 10 miliona evra, navodi se u pismu o namerama. Za narednih 10 godina na prostoru Pančeva planiraju ukupno 60 miliona evra ulaganja, sa 100.000 m2 fabričkog i kancelarijskog prostora, i do 1000 zaposlenih radnika, piše u istom dokumentu.

Matična MK-Klinike AG razvija program dizajniranja specijalizovanih transportnih kontejnerera koji se brzo mogu montirati i spajati radi formiranja životnog i radnog prostora prema potrebama klijenata, a filijala Naval završne radove na kontejnerima obavljaće u Pančevu.

U Severnoj zoni već posluje nemački ZF koji ulaže u dalji razvoj, a svoj objekat gradi i nemačka kompanija Brose.