DruštvoNaslovna

Pančevka Olga Žolnaj Jokanović nagrađena za najbolje istkan motiv pirotskog ćilima

Peta tradicionalna Tkačka kolonija na Staroj planini održana je od 4. do 7. avgusta. Tkalje iz nekoliko gradova Srbije tajnu zanata tkanja čuvenih šara pirotskog ćilima učile su u Planinskom domu u Dojkincima gde su i bile smeštene.

Na radionici je učestvovalo deset žena iz Pančeva, Sremske Mitrovice, Stapara, Bele Palanke, Loznice, Beograda i Sombora, a učešćem supruge ambasadora SAD u Srbiji, En Godfri koja je Irkinja, kolonija je dobila i međunarodni karakter.

Jedina učesnica iz Pančeva bila je Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja žena „Panonke“ koja je i nagrađena. Stručna komisija dodelila joj je priznanje za najbolje tehnički izveden rad u klečanoj tehnici.

Olga Žolnaj Jokanović kaže da joj je veoma drago što je dobila ovakvo priznanje baš od žena iz Pirota.

Naravno da je veliko priznanje kad za izradu pirotskog ćilima dobijete priznanje od žena koje ga prave. Nije bilo lako, posebno jer smo radile u otežanim uslovima sa zaštitnim maskama. Ja nosim i naočare da bih videla, pa se one magle. Bilo mi je dosta teško. Poštovane su tokom kolonije sve mere zaštite, ali je u tom okruženju Stare planine gde vidite proplanke, ovčice koje se šetaju, divan doživljaj. Domaćini su nam organizovali i izlet do vodopada Tupavica. Bilo je druženja, ali i puno rada. Sve žene su uspele da završe radove na zadatu temu, a neke i da urade nešto za sebe, da ponesu kući mali rad. Ono što poručujemo sa tog mesta, sve smo zaključile da se nećemo predati, da ćemo se truditi da se očuvaju stare tehnike i stari zanat. Želimo da to predamo mladima i da se pomogne da kroz edukaciju mladih na adekvatan način prenesemo svoje znanje i utičemo na to da se žene mogu ekonomski izdržavati od tih proizvoda, kaže Olga Žolnaj Jokanović.

Sve učesnice su imala zadatak da istkaju komade sa motivom sovre i uspešno su ga realizovale za vreme trajanja kolonije. Edukatorske su bile iz „Damskog srca“ iz Pirota koje čuvaju izradu pirotskog ćilima kao nacionalno zaštićenog proizvoda.

Radile smo na osnovu njihovih instrukcija prema dobijenim zadacima. Tkanje pirotskog ćilima je veoma zahtevno i iskustva sa Kolonije su više nego dragocena u savladavanju tehnike izrade i motiva. Sve smo imale isti zadatak s tim što smo svoju kreativnost mogle da izrazimo izborom boja. Radili smo motiv „sovra“. Dosta je bilo zahtevno. Neke od nas su se po prvi put susrele sa radom na vertikalnom razboju. Meni je to bilo prvo iskustvo, ali sam se snašla i to prilično dobro, jer sam za nagrađena za najbolje tehnički izveden rad u tradicionalnoj tehnici tkanja klečanom tehnikom. Klečana tehnika je naša tradicionalna, njome se tkaju ćilimi i ona podrazumeva da se ne vidi osnova, samo potka. I kod pirotskog ćilima i ćilima sa vojvođanskog prostora odnosno staparskog ćilima, to je karakteristično da su i jedna i druga strana potpuno iste i da mogu da se koriste sa obe strane, prenela nam je svoja iskustva Olga Žolnaj Jokanović.

Koloniju su posetile visoke zvanice, među kojima su i ambasadorka Kanade Kati Čaba, dok je supruga ambasadora SAD u Srbiji En Godfri svih dana učestvovala u izradi motiva sovre. Ne samo da se oprobala u tkanju pirotskog ćilima, već je uz pomoć iskusnih pirotskih tkanja uspela da savlada osnove tkanja klečanom tehnikom i uradila svoj prvi motiv.

Sertifikati i priznanja za učesnice dodeljeni su 7. avgusta u prisustvu ambasadora Argentine koji je sa suprugom došao da poseti Piroti i obiđe tkačku koloniju.