KulturaNaslovna

Pančevo: Zbornik „Smehom protiv korone“ predstavljen u Narodnom muzeju

Predstavljanje zbornika “Smehom protiv korone” Senke Pavlović, održano u subotu, 5. septembra bio je prvi književni događaj u svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu od početka pandemije.

Bilo je to istovremeno i prvo predstavljanje ove knjige koja je objavljena u junu ove godine u izdanju beogradske „Prosvete“.

Promociju je otvorio direktor Muzeja Miroslav Birclin koji je pozdravio učesnike i goste u publici, među kojima su bili ugledni pančevački lekari, profesori, poslovni ljudi, umetnici i novinari.

Mi smo odlučili da se borimo humorom, a Senka Pavlović je uradila ogroman posao i sve aforizme, šale i doskočice pažljivo je prikupila i sastavila svojevrsno svedočanstvo jednog vremena – knjigu koja govori o veličanstvenoj snazi ljudskog duha koji je sposoban da i u teškim situacijama iznedri humor. Humor je znak prkosa i nepristajanja, uverenje da ćemo opstati bez obzira na sve, rekla je o knjizi Aleksandra Filipović, književnica za Pančeva.

Priređivač zbornika ‘Smehom protiv korone’ je mikro-forme (šale, viceve, anegdote, aforizme, epigrame, pesme, priče…) čitala, slušala, tražila, pronašla, prikupila, zapisala, prevela, izabrala, razvrstala, redigovala, prilagodila, obradila, protumačila, objavila i predstavila – vodeći računa da zadovolji i estetki i etički kriterijum.

Potrudila se da u ovoj knjizi budu radovi koji su višeslojni, poučni, mudri, duhoviti, autentični, veoma raznovrsni po tematici i autorskom pristupu. Već je antički lekar Galen zapazio upečatljivost i ubojitost takvog književnog stila: ‘U malom tekstu – velika snaga’“! – konstatovao je na promociji recenzent knjige Aleksandar Čotrić.

Poznati novinar, TV voditelj i pisac Vanja Bulić, jedan od zastupljenih autora u zborniku, istakao je da je „specijalno za ovu knjigu napisao priču ‘Od cirkusa do virusa i nazad’ u kojoj je naveo sva značenja pojma korona, ali da je pravi junak priče virus koji nam je, poput istoimenog cirkusa, vratio život kakav zaslužujemo, prošaran klovnovima, dresiranim majmunima, konjima koji plešu, slonovima koji uživaju da ulaze u staklarske radnje i sirotinjom koja žonglira na trapezu bez zaštitne mreže“.

 

 

Priređivač knjige književnica i etnolog iz Pančeva Senka Pavlović objasnila je da se zbornik sastoji iz tri dela: „u prvom, nazvanom ‘Narod protiv korone’, nalaze se šale i dosetke anonimnih autora iz naše zemlje, u drugom poglavlju, pod naslovom ‘Šta kaže struka’, publikovani su autorski radovi poznatih humorista i satiričara iz Srbije, Slovačke, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore, Poljske, Hrvatske, Bugarske, među kojima su i akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević, poznati pesnik Ljubivoje Ršumović i drugi renomirani stvaraoci’, a u trećem segmentu ‘(Na)strane šale’ su najuspelije humorističke tvorevine na temu korone nastale u Americi, Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji i drugim zemljama sveta“.

Atmosfera na ovoj promociji u pančevačkom Muzeju bila je pozitivna, a publika dobro raspoložena i nasmejana.

K.R.