DruštvoNaslovna

Kompanija „Brose“ ulaže 180 miliona evra u Pančevo

Kompanija „Brose“ uložiće u Pančevo i Srbiju najmanje 180 miliona evra do kraja 2026. godine i planira zapošljavanje 1.100 radnika.

Tim povodom predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa Urlihom Šrikelom, izvršnim direktorom kompanije „Brose“, koja gradi fabriku auto-moto delova u Pančevu.

Brnabić je iskazala zahvalnost predstavnicima ove uspešne nemačke kompanije na poverenju da investiraju u našoj zemlji.

Ona je istakla da je njen cilj i vizija Vlade koju vodi podsticanje upravo ovakvih vrsta investicija i dolazak kompanija koje u Srbiji prepoznaju ne samo dobro tržište, već i kapacitet i kvalitet stručnog kadra. To se u isto vreme podudara sa ekonomsko-strateškim prioritetima Vlade, a to je ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama.

Premijerka je istakla da izuzetno ceni viziju menadžmenta kompanije da osim proizvodnje u Srbiji osnuje i centar za istraživanje i razvoj.

Ona je naglasila da je uspostavljanje saradnje sa univerzitetima u Srbiji, pre svega sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom, kao što je učinila kompanija „Brose“, od suštinske važnosti jer je jedan od ciljeva Vlade dublje i efikasnije povezivanje kompanija sa obrazovnim sistemom i studentima.

„Brose“ će zaposliti više od 40% visokoobrazovanih radnika

Šrikel je objasnio da je od navedenih 1.100 radnika, planirano da 460 zaposlenih bude sa visokom stručnom spremom. To bi iznosilo više od 40 odsto ukupnog broja radnika.

On je potvrdio da će firma, osim proizvodnih pogona, imati i odeljenje koje će se baviti razvojem. Biće neophodni kvalifikovani kadrovi koji se bave proizvodnjom hardvera i softvera.

U tom pogledu, sagovornici su se saglasili da Srbija poseduje odgovarajući kadar.

Izvšni direktor kompanije „Brose“ je preneo da je predviđeno da predstavnici kompanije održe predavanje na Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu, kako bi se uspostavila kvalitetna saradnja.

Takođe, on je obavestio predsednicu Vlade o tome da će prva faza gradnje fabrike biti završena na proleće 2021. godine. Proizvodnja će otpočeti krajem 2021. godine.

Premijerka je predočila da Srbija intenzivno gradi imidž države poželjne za investitore. Tim povodom izmenila je finansijske zakone i unapredila poreski sistem, što je stvorilo povoljnu klimu za ulaganja u našu zemlju.

Izvor: Vlada Srbije