DruštvoNaslovna

Konferencija: “Povezivanje bajki i STEAM” – Kako rade roboti Bilot i Blubot?

„Povezivanje bajki i STEAM” (Connection od Fairy Tales and STEAM“) naziv je Međunarodne konferencije koja je održana 22. oktobra 2020. godine na Velikoj terasi na Paliću.

Bila je to prilika da vaspitači Predškolske ustanove “Naša radost” iz Subotice zajedno sa vaspitačima iz Grčke, Bugarske i Slovenije razmene iskustva i metode čiji je cilj unapređenje vaspitno-obrazovnog rada sa decom. Reč je o Erasmus projektu pod nazivom “Povezivanje bajki i STEAM”.

Prisutnima na koferenciji obratio se i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Miloš Nikolić koji je tom prilikom istakao da je Subotica multikulturalna sredina i otvorena za saradnju sa svim partnerima, što Suboticu svrstava i u najrazvijenije u Srbiji kada je u pitanju predškolsko obrazovanje.

Predškolska ustanova “Naša radost” je jedina ustanova ovog tipa u Srbiji koja je podržana od strane Erasmusa i koja je koordinator svih dešavanja unutar ovog važnog projekta za ceo region, rekao je član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Miloš Nikolić.

Na Konferenciji dr Lazar Raković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici održao je predavanje na temu “STEAM-važnost implementiranja u predškolskom uzrastu”, dok su kolege iz Slovenije Mojca Krajšek i Urša Mastnak prezentovale svoj rad sa decom na temu “Bajke i umetnost iz ugla STEAM”.

Svojim kolegama vaspitačica iz Bugarske Svetla Petrova govorila je povezivanju inžinjeringa i bajki, a vaspitačice iz Grčke, Elpida Tamvaka i Kokonitza Sakellaki uključile su se preko Zoom aplikacije i govorile o povezivanju matematike i bajki.

Ispred Srbije, svoja istraživanja u radu sa decom predstavile su vaspitačiče Snežana Jocić koja je govorila o povezivanju nauke i bajke “Nebeska reka”, Edina Đorović o povezivanju tehnologije i bajke “Tica đevojka” i Jagoda Korać o povezivanju nauke i bajki.

Uz poštovanje svih mera zbog pandemije kovid-19, bilo je prisutno 30 vaspitača, ali zato oko 100 njih je pratilo konferenciju preko fejsbuk grupe “Live”.

Projekat je veoma značajan, jer omogućava umrežavanje vaspitača, stručnjaka, koji imaju priliku da razmenjuju iskustva, ideje, da uspostave online rad sa decom, ističe Nebojša Markez, direktor PU „Naša radost“.

Inače, gosti iz Slovenije i Bugarske boravili su u Subotici od 21. do 23. oktobra.

Kako radi Bibot i kako se koriste prirodni materijali?

U sklopu Erazmus projekta pokazali su mališanima iz vrtića “Šumice”, “Zeka” i “Zvončica” kako kroz igru mogu da razvijaju kritičko mišljenje, kako da povezuju prirodne materijale i bajke. Naši mališani gostima su pokazali kako rade roboti Bibot i Blubot. Reč je o pčelici kojoj deca zadaju zadatke.

„Biboti“ se preporučuju deci od treće godine, a sada su uvedeni novi udžbenici „digitalni svet“ u kojima se takođe nalaze. Oni kod dece razvijaju kritičko razmišljanje, logičko mišljenje, saradnju, komunikaciju i veoma su pogodni za vaspitni rad. Pogodni su za usvajanje matematičko-logičkih pojmova, jezičkih kompetencija i u drugim poljima, a uz pomoć „Bibota“ možemo čak i da prepričamo bajke, rekla je Edina Đorović, vaspitačica u vrtiću „Šumice“.

Bila je to prilika da se gosti iz Slovenije i Bugarske upoznaju sa načinom rada i edukacijom dece u okviru Erazmus projekata koje realizuje Predškolska ustanova “Naša radost“.

Grci nisu bili u mogućnosti da dođu zbog epidemije kovid-19, ali zato su sve pratili “live” preko fejsbuk stanice.

Ovakvi susreti su veoma bitni, jer razmenjujemo metode i pedagoške načine rada. Razmena iskustava kroz Erasmus projekte je veoma važna, ono što smo naučili ovde primenićemo u našem vrtiću u Sloveniji. Mi smo pokazali kolegama iz Srbije i Bugarske kroz radionice kako se koriste prirodni materijali u pričanju bajki, rekla je iz Slovenije vaspitačica Ksenija Ulaga.

U sklopu Erazmus projekata koji se realizuju još od prošle godine na nivou K29 pod nazivom „Povezivanje bajki i STEAM“, Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice organizovala susrete sa partnerima iz Slovenije, Bugarske i Grčke.

Najbitnije u korišćenju STEAM je da deca uče da rade sa zadovoljstvom. Deca uče dok primenjuju nove tehnologije i to rade sa zadovoljstvom, rekla je Svetla Petrova iz Bugarske.

Realizacija ovih projekata omogućava da vaspitači na platformi Etwining razmenjuju iskustvo i ideje. To je i prilika da deca kroz raličite platforme i online komunikacije uspostave direktnu vezu sa decom, vaspitačima i roditeljima zemalja u okruženju i na taj način druže se i uče.

Tekst i foto: Sandra Iršević