DruštvoNaslovna

Pančevo: Nacionalni savet Romske nacionalne manjine u poseti Južnobanatskom okrugu

Južnobanatski upravni okrug bio je 11. oktobra domaćin Konferencije Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koga su predstavljali predsednica Izvršnog odbora Pava Novakov Čabrilovski, poslanica u Skupštini APV Jelena Jovanović i direktor Kancelarije za inkluziju Roma APV Miloš Nikolić.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Južnog Banata.

Razgovaralo se o najvažnijim izazovima i mogućnostima, socijalnoj inkluziji, kao i unapređenju položaja Roma i Romkinja na nivou okruga.

U vremenu pred nama nameće se veliki broj mogućnosti i prilika, i zato je potrebno da svi uzmemo aktivno učešće u poboljšanju sveukupnog socijalnog i ekonomskog položaja. Zadatak svih nas da iznađemo način i model i učinimo sve kako bi svaka romska porodica živela jednim kvalitetnijim životom, istakla je načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar.

 

 

Ovo je bio prvi put da je Nacionalni savet romske nacionalne manjine u poseti Južnobanatskom okrugu. Tema sastanka bila je upoznavanje Južnobanatskog okruga sa radom Nacionalnog saveta kao i položaj Roma u Južnom Banatu.

U vremenu koje predstoji nameće se veliki broj mogućnosti i prilika, zadatak svih koji su učestvovali u konferenciji je da učine sve kako bi saradnja bila bolja i doprinela zajedničkom cilju – poboljšanju sveukupnog socijalnog i ekonomskog položaja, zaključeno je na sastanku.