AktuelnoDruštvoNaslovna

Predsednik Srbije prisustvovao svečanosti puštanja u rad Vetroelektrane „Čibuk 1“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, 11. oktobra svečanom otvaranju najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu „Čibuk 1“ i poručio da je on simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Predsednik Vučić je na svečanom otvaranju rekao da je vetropark „Čibuk 1“ od ogromnog značaja za Srbiju i da će, između ostalog, obezbediti struju za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi, što odgovara gradu veličine Niša.

Predsednik Vučić istakao je da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru, koji je otvoren u poslednjih 30 godina.

Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina, rekao je predsednik Vučić.

On je istakao i da će Srbija morati sve više da se orjentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom otvaranju vetroparka Čibuk 1 (foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll)

 

Predsednik Vučić je rekao da nije verovao da će baš tako dobro izgledati vetropark Čibuk i da će biti toliko lep, kao i da će 57 lepih vetrogeneratora biti svojevrsna razglednica južnog Banata.

To pokazuje da danas pričamo o velikom značaju za Srbiju koji ovaj objekat ima, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić dodao je i da će dva odsto od profita ostajati lokalnoj samoupravi u Kovinu i istakao da će biti više novca za puteve i vodovod, kanalizaciju i druge infrastrukturne projekte, zbog čega će ljudi živeti bolje.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će kaže značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored čitavog niza važnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena države, kaže ministar Antić, kao što je borba za očuvanje životne sredine, ima još niz drugih pratećih elememata koji su važni za Srbiju.

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektro-mreže Srbije“ a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

 

Sa svečanog otvaranja vetroparka Čibuk 1 (foto: predsedništvo/dimitrije goll)

 

Antić se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, snažne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao ključni doprinos da Srbija postane ekonomski i politički stabilna zemlja koja može da privlači ovakve investicije.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke i Evropska banka za obnovu i razvoj.