DruštvoNaslovna

Ovih dana čisti se korito Ponjavice kako bi se obezbedio nesmetan protok vode

Ovih dana čisti se korito Ponjavice kod mosta kako bi se obezbedio nesmetan protok vode u tom delu parka prirode. Nizak vodostaj i velike količine sedimenta koji se nalazi nataložen u koritu Ponjavice su posledica višedecenijskog nemara koji lokalna samouprava nastoji da reši.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj sa saradnicima je danas obišla Park prirode „Ponjavica“ kako bi se uverila da se radovi odvijaju uz poštovanje svih propisa.

Nastojimo da rešimo problem sa niskim vodostajem i velikom količinom mulja nataloženog u koritu Ponjavice. Problemi najviše dolaze do izražaja u toku leta kada su visoke temperature i kada je nizak vodostaj podzemnih voda. Tada dolazi i do isušivanja pojedinih delova vodotoka. Upravo je to i ovde bio slučaj, u Banatskom Brestovcu, kod mosta. U toku leta, pored ovih problema koje sam navela, bila je i velika količina otpada i prenamnožena podvodna vegetacija zbog čega je ovaj deo u toku leta presušio. To je i razlog zbog čega je JKP „Zelenilo“ još u julu ove godine uputilo dopis Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i zatražilo uslove za čišćenje ovog dela korita. Upravo to i radimo. Čisti se vodotok 300 metara levo i desno od mosta i utvrđuju se obale i na taj način će se obezbediti nesmetan protok vode u ovom delu, objasnila je Katarina Banjai.

Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ kaže da se čišćenju Ponjavice pristupilo u dogovoru sa Vodoprivrednim društvom „Dunav-Tamiš-Dunav“.

Višedecenijski nemar je napravio naslage raznog šuta, kabastog materijala, tako da se ovih dana time bavimo. Bager je u prethodnih nedelju dana u dužini od preko 300 metara vršio čišćenje u pravcu prema takozvanoj lokaciji „Šest topola“. Taj deo biće završen u sledeća dva do tri dana. „Ponjavica“ je zaštićeno prirodno dobro i mi smo upravljači tog dobra. Mi smo već mnogo toga uradili od poribljavanja, uređenja korita, uređenja plaža, kako u Brestovcu tako i u Omoljici. Ponjavica se prostire od Brestovca do Omoljice, tako da od postavljanja igrališta, senika, mnogo toga smo već uradili. Naša čuvarska služba već duži niz godina vodi računa o ribokradicama i o svemu što nije dozvoljeno Pravilnikom o zaštićenim prirodnim dobrima, kazao je Bjelica.

Vladimir Nakić, predsednik Udruženja „Eko Banat“ iz Banatskog Brestovca kaže da je odlično što su se ove godine konačno stekli vremenski uslovi koji dozvoljavaju ovakvu vrstu radova.

Problem s parkom prirode je što zbog brojnih razloga određene radove ne možete da izvodite u bilo koje doba godine. Koliko znam Pokrajinski zavod za zaštitu prirode propisivao je i ranijih godina da se kopanje u koritu Ponjavice ne može sprovoditi pre novembra. Ove godine nema kiše ni snega, tako da je konačno moglo da se pristupi neophodnim radovima. Bilo bi dobro kad bi to isto moglo da se uradi i dalje, sve do „Šest topola“, kako bi se pomoglo Ponjavici da nesmetano teče, mišljenja je Nakić.

Park prirode „Ponjavica“ je pod zaštitom od 1995. godine zbog izuzetnog značaja. Ponjavica je stanište velikog broja biljnih i životinjskih vrsta. Čak 106 strogo zaštićenih vrsta ptica se nalazi na Ponjavici. Mešovita kolonija čaplji je najznačajnija. U Ponjavici živi i vidra, takođe strogo zaštićena vrsta.

Grad Pančevo svake godine izdvaja sredstva za upravljanje Parkom prirode. JKP „Zelenilo“, koje je i upravljač „Ponjavice“, sprovodi razne aktivnosti kako bi uredio Ponjavicu.