KulturaNaslovna

Francuska strip autorka započela umetničku rezidenciju u Pančevu

Prva francuska strip autorka izabrana na konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske u oblasti stripa, Alizee De Pin, započela je 10. novembra svoj jednomesečni boravak u Pančevu.

Ona će na rezidenciji razvijati svoj novi strip album od 120 strana pod nazivom #Velikanesreća. Njeni radovi biće izloženi na Nova festivalu u Pančevu, koji će se održati od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Reč je o njenom novom projektu o nuklearnoj katastrofi po scenariju Žan Fransoa Žilijara, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj.

O svojim prvim utiscima boravka u Pančevu, Alizee De Pin je rekla da je u Pančevo stigla pre četiri dana i oni su joj brzo prošli.

Osetila sam se veoma dobrodošlom, jer su se svi koji su uključeni u Rezidencijalni program baš lepo pobrinuli za mene. Smeštena sam na idealnoj lokaciji u centru grada i uživam u svom studijskom apartmanu. Prepodne boravim u prijatnim pančevačkim kafićima gde pišem svoj novi scenario. Ostatak dana provodim za stolom za crtanje radeći na svojoj prvoj knjizi. Nakon toga odlazim u šetnju po gradu. Spakovala sam u kofer tri stripa Aleksandra Zografa objavljena na francuskom, koji mi sada više nego ikad pomažu da razumem prošlost i duh Pančeva, kaže Alizee De Pin.

 

 

Alizee De Pin iz Francuske

Na izložbi u Pančevu, u okviru segmenta posvećenom predstavljanju odabranih rezidentkinja, Alizee De Pin izložiće 10 radova koji se, između ostalog, bave ekološkom kataklizmom najrazvijenijih zemalja, nepremostivošću političkih granica i lične traume mladih ljudi proisteklih iz lokalnih društvenih fenomena.

Prema rečima Mirjane Bobe Stojadinović, izvođački postupak koji koristi Alizee de Pin nalikuje klasičnim grafičkim tehnikama, možda pre svega akvatinti, ali i japanskom drvorezu. Vizuelizacija naracije uobličena je skladnom, zagasitijom paletom boja, linijom iste debljine koja iscrtava forme. Rad u prirodi je veoma blizak Alizee, a i ona sama često govori o svojoj potrebi da luta prirodom, posebno planinama, i da crta neposredno u prirodnom okruženju. Višestruka obrada tih vizuelnih beleški prenose doživljaj Alizee de Pin koji, u zavisnosti od toga da li radi strip ili ilustraciju, varira između atmosferičnosti prirodnog pejzaža i preciznog beleženja događaja.

Pored ekološke teme koja čini srž njenog interesovanja, neke od omiljenih Alizinih tema i motiva su živi svet (ribe, ptice, biljke), geološki fenomeni, ali i društveni procesi i briga za prirodu u visokoindustrijalizovanom svetu, posebno u Francuskoj. Krhkost ravnoteže između svega onoga što je zateklo ljudski rod na Zemlji i svega onoga što je čovek napravio, kao i ogromni čovekov potencijal da uništi ono što nije on stvorio, čine pripovedačku okosnicu u radu Alizee de Pin.

Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Ovaj Sporazum potpisan je u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, a projektom je uspostavljena prva strip rezidencija između dve zemlje, u 2020. godini.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.