DruštvoNaslovna

Gradonačelnik Pančeva darivao bebu koja je prva rođena u ovoj godini

Grad Pančevo nastavio je tradiciju darivanja prvorođenih beba u pančevačkom porodilištu. Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović danas je zlatnikom darivao malu Milicu, bebu koju je Ljiljana Juhas rodila samo 45 minuta nakon ponoći.

U pratnji gradonačelnika bio je i Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu koji je mladoj majci poklonio buket cveća.

 

 

Prva beba, Milica, rođena je 1. januara, 2021. godine, 45 minuta nakon ponoći, teška je 2.950 grama, a dugačka 47 centimetara.

Mama Ljiljana Juhas je 2002. godište i iz Debeljače je, a rodila je bebu Milicu. Njoj je ovo drugo dete, a kod kuće će ih sačekati Danica, Ljiljanina prva ćerka.

 

 

Porodila sam se prirodnim putem, sve je bilo u redu. Milica je najlepši poklon koji sam mogla da dobijem za Novu godinu. Trebalo je da se rodi danas, ali sam pola sata pred Novu godinu dobila bolove i vrlo brzo sam rodila Milicu. Hvala Gradu Pančevu na poklonima, izjavila je Ljiljana Juhas.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva kaže da je ovo jedan od lepših trenutaka i lepših obaveza gradonačelnika.

Grad Pančevo tradicionalno svakog 2. januara dodeljuje prvorođenoj bebi dukat kao poklon za našeg novog sugrađanina, koji se prvi rodio u novoj godini. Ovu tradiciju nastavićemo i ubuduće da sprovodimo. I ovaj put, uprskos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa kovid 19, mi nastavljamo da vodimo brigu o porodici, o majkama i našoj deci. Ponosni smo što smo uprkos teškom stanju uspeli da sačuvamo sve one programe koji se odnose na brigu o porodici i što smo budžetom za 2021. godinu predvideli sredstva da ovaj posao, koji je možda i najplemenitiji, nastavimo u kontinuitetu. I ove, kao i prošle godine imamo zanimljivost, to je da prva porodilja nije sa teritorije našeg grada. Bez obzira na to, njena beba je dobila tradicionalni zlatnik Grada Pančeva. Kao lokalna samouprava želimo da darujemo i prvu porodilju sa teritorije našeg grada. Za nju i njenu bebu odvojili smo 50.000 dinara kao poklon Grada Pančeva prvoj porodilji u ovoj godini s naše teritorije, rekao je Aleksandar Stevanović.

 

 

Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu u ime lokalne samouprave majci prve bebe u novoj godini poklonio je buket cveća.

Grad Pančevo kao odgovorna samouprava i ove godine je u budžetu grada za 2021. godinu predvidela velika sredstva za brigu o porodici i brigu o deci. Samim tim pokazujemo odgovornost za naše najmlađe sugrađane i da na različite načine pomažemo u odrastanju našoj pančevačkoj deci, rekao je Milenko Čučković.

Pedijatar dr Slobodan Prodanović, pomoćnik direktora Opšte bolnice Pančevo i načelnik internog dečjeg odeljenja s ponosom ističe da pančevačko porodilište funkcioniše praktično u neizmenjenim uslovima.

 

 

Gledali smo da sačuvamo i poštedimo porodilište nevolja koje infekcija kovid donosi. Ovde su uslovi bili vrhunski kao i uvek. Mi se dičimo time da smo drugo porodilište po broju porođaja na teritoriji Vojvodine, odmah iza Novog Sada, tako da smo u 2020. godini imali oko hiljadu i po porođaja. To je za nas nešto niža cifra u odnosu na prethodne godine. Obično imamo između 1.600 i 1.800 porođaja na godišnjem nivou, što je jedna sreća i naša i pančevačka, jer se i dalje rađaju deca u Pančevu, kazao je dr Prodanović.

Dr Jelena Lukić Flora, ginekolog akušer bila je dežurna u novogodišnjoj noći i pomogla je majkama da na svet donesu prve bebe u ovoj godini.

Mi smo 31. decembra imali četiri porođaja, a onda smo Novu godinu započeli najlepše moguće. Već 45 minuta nakon ponoći rodila se devojčica. Porođaj je protekao uredno. I majka i beba se osećaju dobro. Beba je dobila najvišu moguću ocenu. Raduje nas što je prva beba devojčica, jer po narodnom verovanju to znači da će godina biti uspešna i plodna i da će biti mirna godina. Iskreno se nadam u ovim uslovima da će se to i ostvariti, izjavila je dr Jelena Lukić Flora.

 

 

Prvog januara u porodilištu Opšte bolnice rođena je i prva beba s teritorije Pančeva. Adrijana Voštinar iz Pančeva rodila je takođe devojčicu, a dobila je ime Arija. I ovu bebu Grad Pančevo je darivao. Ona je dobila 50.000 dinara.

Tim lekara koji je radio u novogodišnjoj noći i pomagao da na svet dođu prve bebe u ovoj godini čine ginekolozi akušeri dr Jelena Lukić Flora i dr Aleksandar Popović, babice Marija Dragojlović i Marina Bogosavljević, pedijatar dr Ana Protić i pedijatrijske sestre Sanja Stanisavljević i Nataša Živanov.