KulturaNaslovna

U Pančevu razgovarano o novom krugu programa Ukrštenih rezidencija iz oblasti stripa

U Gradskoj upravi grada Pančeva održan je sastanak povodom novog kruga programa Ukrštenih rezidencija iz oblasti stripa između Srbije i Francuske.

Sastanku su prisustvovali Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, Nevenka Kljajić, savetnica za kulturu i informisanje, sport, brigu o mladima i civilni sektor u sekretarijatu Grada Pančeva, Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, Branislav Glumac, koordinator na projektima kulture i umetnosti Francuskog instituta u Srbiji, Monika Husar, direktorka Agencije KomunikArt, i Saša Rakezić, strip autor.

Sastanak je održan povodom nastavka saradnje Grada Pančeva, Francuskog instituta u Srbiji, Agencije KomunikArt i Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu (Francuska) na realizaciji programa Ukrštenih rezidencija. Razgovarano je i o novom krugu konkursa za rezidente i rezidentkinje u Angulemu i Pančevu koji će biti raspisan 1. februara. Razmotrene su i mogućnosti za učešće u novim zajedničkim projektima ovih organizacija, sa naglaskom na promociji strip umetnosti.

Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, o dosadašnjoj saradnji je rekla da je nastavak projekta o međunarodnoj saradnji veoma je značajan za Pančevo i lokalnu samoupravu.

Važno je, jer je Pančevo prepoznato kao grad stripa, jer imamo puno umetnika. Zahvalnost dugujemo Aleksandru Zografu koji je u Srbiji najpoznatiji kao strip autor i u svetu i na čije ime smo se mi negde i naslonili sa celom rezidencijom koja je sklopljena tim sporazumom. Najznačajnije je za mlade umetnike, koji će imati prilike da ramenjuju iskustva u Francuskoj i u Srbiji sa različitim umetnicima iz oblasti stripa iz celog sveta, ne samo iz Evrope. Drago mi je da je Pančevo prepoznato kao strip centar u Srbiji, a kao možda i najznačajniji vid saradnje bih istakla posetu Francuskih državljana našoj zemlji, i naših Francuskoj, rekla je Marija Jević nakon sastanka.

 

 

Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, istakla je zadovoljstvo zbog realizovanih programa u prethodnoj godini, i najavila nove vidove saradnje.

Pančevo je za nas veoma važan grad, pogotovo u oblasti stripa. Uspelli smo da pokrenemo ovaj projekat i nadamo se da ćemo sa novim timom grada Pančeva uspeti da nastavimo saradnju. Rezidencija koja je bila organizovana u Pančevu u 2020. godini bila je veoma uspešna. Veoma smo srećni što je uopšte došlo do te organizacije, budući da je kontekst bio komplikovan. Ona je bila uspešna ne samo za umetnice koje su boravile na rezidenciji, već i za organizacije i pojedince koji su ovo organizovali. Vidljivost je bila velika, i to je važno kako bi ono što se dešava ovde bilo vidljivo i u Francuskoj, rekla je Katrin Fodri.

Katrin Fodri je dodala i da će Francuski institut u Srbiji ove godine raditi na produkciji velike izložbe. U okviru te izložbe biće istaknute veze između jugoslovenskog, srpskog i francusko-belgijskog stripa. Vidljivost koja će biti postignuta cirkulisanjem izložbe biće veoma važna.

Ona je posebno zadovoljna što je i pored organizacionih izazova zbog globalne pandemije strip rezidencija bila veoma uspešna. Dragana Radanović iz Srbije mesec dana je boravila u francuskom gradu Angulemu, a Alize De Pen je čak dve nedelje duže ostala u Pančevu čime je započeta, nadamo se uspešna saradnja strip umetnica iz ove dve zemlje.

Posebno je značajno što je organizovana izložba strip radova obe rezidentkinje i što smo uspeli da organizujemo njihov susret, upoznavanje i razmenu iskustava. Istakla bih da je Dragana Radanović takođe dobila i stipendiju koja će joj omogućiti da u Francuskoj boravi još godinu dana i nastavi da se usavršava u oblasti stripa, ocenila je Katrin Fodri.

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisano 22 sporazuma o saradnji, a od toga samo dva iz kulture. Jedan od njih se odnosio na Pančevo, a u pitanju je Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje. U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović, čiji je projekat „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj. Obe autorke su svoje radove predstavile na Nova Festivalu u Pančevu, koji je održan od 1. do 12. decembra 2020. godine.