DruštvoNaslovna

Ministarka Gordana Čomić posetila Nacionalni savet Makedonaca u Pančevu

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić prilikom posete Nacionalnom savetu Makedonaca, čije je sedište u Pančevu, najavila je da će ovog proleća biti formirana Mešovita međuvladina komisija između Srbije i Makedonije.

Njen zadatak biće praćenje dogovora između dve države koji se odnose na reciprocitet u poštovanju prava srpske nacionalne zajednice u Makedoniji i makedonske u Srbiji.

Formiranje Mešovite komisije između Srbije i Severne Makedonije, planirano na proleće, doprineće boljoj saradnji u regionu, ocenila je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Takve mešovite komisije Srbija ima sa drugim zemljama u regionu i konačno evo i sa Makedonijom. Naši drugi poslovi tiču se slobode nacionalnih manjina da učestvuju na popisu, izborima, njihovih ljudskih prava, prava na obrazovanje, učenje jezika… Sve ono što je zapisano u zakonima koje je Srbija usvojila, a što mi zajedno sa našim nacionalnim savetima trebamo da pretvorimo u svakodnevni život u Srbiji, ocenila je Gordana Čomić za RTV.

 

 

Veće učešće pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru bila je jedna od tema.

Jedna od glavnih tema bila je formiranje Mešovite međuvladine komisije za praćenje dogovora između Srbije i Makedonije za prava srpske nacionalne zajednice u Makedoniji i makedonske nacionalne zajednice u Srbiji. Mi čekamo na ovo već punih 15 godina. To znači da će sve ono što pravno uživamo mi kao pripadnici makedonske zajednice ovde u Srbiji moći da uživaju i pripadnici srpske zajednice u Makedoniji, rekao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

Razgovaralo se o službenoj upotrebi jezika i pisma, kulturi i informisanju većoj zastupljenosti u organima javnog reda i mira kao i o popisu stanovništva koji predstoji ove godine.

Poseban akcenat stavljen je na obrazovanje i rečeno je da trenutno oko 450 učenika u 15 grupa izučava makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture u školama širom Srbije.

Izvor: RTV