DruštvoNaslovna

Stoilković: Čiste reke kao jedan od uslova za razvoj nautičkog turizma

Danas obeležavamo Svetski dan voda. Smešten na ušću Tamiša u Dunav, Grad Pančevo je svestan svog vodnog bogatstva. Voda ima ogromnu vrednost za naše živote i zato imamo obavezu da čuvamo ovaj dragoceni resurs.

Pančevo je jedan od retkih gradova u čiji centar se ulazi direktno s reke, a jedini u Vojvodini koji ima registrovan i potpuno opremljen ponton koji može da pruži sve potrebne usluge nautičarima.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije grada Pančeva podseća da su pontoni za pristajanje turističkih brodova i čamaca jedan od preduslova za razvoj nautičkog turizma.

Nautički turizam je postao jedan od najekspanzivnijih oblika turističke rekreacije, a time i turističkog prometa. On predstavlja veliki potencijal i za Pančevo. Sve je više ljudi na reci, od ranog proleća do kasne jeseni. Turistička organizacija Pančevo od prošle godine organizuje i predavanja za sugrađane koji žele da polože za dozvolu za upravljanje motornim čamcima. Veliko je interesovanje i to je još jedan pokazatelj da su građani sve prisutniji na svojim rekama, kaže Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

 

Ovako je bilo na akciji čišćenja korita reke Tamiš 2020. godine

 

Briga o rekama i vodnim resursima uopšte podrazumeva i aktivno uključivanje svakog pojedinca u očuvanje reka kroz čišćenje od plutajuće otpada.

Čišćenje korita reke Tamiš i plovnog puta od stabala i krupnog plutajućeg otpada u cilju veće bezbednosti vodenog saobraćaja i pripreme reke za predstojeću sezonu vožnji katamaranom je sad već redovna aktivnost Turističke organizacije grada Pančeva. Sa prvim lepim danima zajedno sa našim saradnicima organizovaćemo tradicionalno čišćenje korita reke, jer nam je briga o vodama na listi prioriteta, kaže Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije grada Pančeva.

 

Ušće Tamiša u Dunav kod Pančeva (foto: N.S.)

 

Početak sezone vožnji katamaranom „Panuka“ po Tamišu i do svetionika na ušću ove reke u Dunav direktno je vezana sa vremenskim prilikama. Ukoliko se vreme prolepša a temperature vazduha porastu, nova sezona vožnji katamaranom mogla bi da počne s prvim danima aprila.