DruštvoNaslovna

Gradski savet roditelja organizovao predstavljanje obrazovnih profila budućim srednjoškolcima

Gradski savet roditelja uoči kraja školske godine organizovao je predstavljanje obrazovnih profila u srednjim školama maturantima osnovnih škola.

Oni su to učinili tako što su povezali srednje i osnovne škole i njihove đake da kroz različite prezentacije predstave obrazovne profile i na taj način olakšaju budućim srednjoškolcima odabir zanimanja.

Sanja Bugarin, predsednica Gradskog saveta roditelja kaže da su članovi ovog Saveta za 2020/21 godinu počeli da rade u februaru.

Zbog epidemiološke situacije, na žalost, nismo mogli da imamo sastanke, nego smo se oko svega dogovarali samo elektronskim putem uz pomoć Skupštinske službe Grada Pančeva. Moj zamenik je predložio da zbog aktuelne epidemiološke situacije učenici srednjih škola naprave prezentacije po profilima, za buduće srednjoškolce. Srednje škole su Savetu dostavile različite prezentacije koje su prosleđene direktorima osnovnih škola, a koje su opet preko razrednih starešina prosleđene učenicima koji završavaju osnovnu školu. Deca nisu imala prilike da se sastaju sa svojim vršnjacima, da razmene iskustva i mislimo da je ovo dobra akcija da se budući srednjoškolci pred kraj školske godine upoznaju sa postojećim obrazovnim profila u srednjim školama, rekla je Sanja Bugarin.

Osim što su maturanti osnovnih škola dobili prezentacije od svojih razrednih starešina, one su izložene i u holu svake škole, kao i u holu Gradske uprave Pančevo.

Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje podseća da je Grad Pančevo jedan od prvih gradova u Srbiji koji je osnovao Gradski savet roditelja kako je to zakonom iz 2018. godine predviđeno. Donet je i pravilnik o radu Gradskog saveta roditelja.

Dosadašnji rad Saveta roditelja je bio vrlo uspešan. Lokalna samouprava je uvek bila tu da odgovori na sva njihova pitanja, da ih podržimo u svim aktivnostima koje su predlagali i realizovali. Dosadašnji sazivi Gradskog saveta roditelja organizovali su različite tribine na temu vršnjačkog nasilja, prevencije narkomanije, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i o inkluziji u školama. Sekretarijat za obrazovanje Grada Pančeva svake godine izveštaj o radu izloži i pred Savetom roditelja, kako bi roditelji bili upoznati sa dešavanjima i aktivnostima koje Grad sprovodi a u vezi sa vaspitno-obrazovnim ustanovama, objasnila je mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Gradski savet roditelja se imenuje svake školske godine, svakog septembra i čine ga po jedan predstavnik iz svake od obrazovnih ustanova s teritorije Pančeva s naseljenim mestima, dakle škola i Predškolske ustanove Dečja radost. Savet čini 30 roditelja, predstavnika 30 obrazovnih ustanova, i 30 njihovih zamenika.