DruštvoNaslovna

Ministarka Čomić u Pančevu održala sastanak predstavnicima lokalnih samouprava Južnog Banata

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić danas je sa nadležnima iz osam lokalnih samouprava Južnog Banata održala sastanak u Skupštini Grada Pančeva.

Sastanku su, pored predstavnika lokalnih samouprava Južnog Banata, pristustvovali i nadležni iz centara za socijalni rad, MUP, Nacionalne službe za zapošljavanje, te predstavnici nacionalnih manjina i civilnog društva.

Na sastanku se razgovaralo o novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i Zakonu o zabrani diskriminacije, sa potpuno novim odredbama, za koje će biti nadležne lokalne samouprave.

 

 

Resorno ministarstvo pružiće pomoć za resurse, znanje, sredstva… za sve ono što lokalnim samoupravama treba. Znajući istoriju dobrog upravljanja u Južnom Banatu, ne sumnjam da će to sve ići kako treba, rekla je Čomić posle sastanka.

Predstavnici lokalnih samouprava i civilnog društva izašli sa idejama kako i gde treba uložiti sredstva iz novog projekta koji pokreće Evropska komisija.

Neposredni korisnik novog projekta “Evropa jednakosti, Evropa vrednosti, sa oko 1,7 milijardi evra za sledećih sedam godina, treba da bude civilno društvo, a mi treba da budemo alat, da im omogućimo da za ta sredstva konkurišu. Dakle, dijalog, dobra volja i čuveni banatski mentalitet garantuju uspeh, rekla je Čomić.

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga rekla je da je ovo prvi sastanak održan odmah po usvajanju dva zakona i da je dijalog bio konstruktivan.

 

 

Po pitanju rodne ravnopravnosti Južnobanatski okrug može da se pohvali statistikom o broju žena na rukovodećim mestima.

Od 8 lokalnih samouprava na čelu četiri su žene, a na rukovodećim pozicijama u svim Centrima za socijalni rad u okrugu takođe su žene.