DruštvoNaslovna

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u radnoj poseti Alibunaru

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević posetila je danas sa svojim saradnicama opštinu Alibunar.

Teme održanog sastanka sa predsednicom opštine Alibunar Zoranom Bratić bile su podrška Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja unapređenju i razvoju sistema usluga u oblasti socijalne zaštite.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da je socijalna zaštita jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva, što je potvrđeno i transferom novca koji će biti namenjen razvoju usluga socijalne zaštite u lokalnim samoupravama, za šta je ove godine izdvojeno 556 miliona dinara. Tim transferima je ove godine obuhvaćeno pet opština na teritoriji Južnog Banata, kojima je opredeljeno više od 15 miliona dinara.

Koje su zaista potrebe na nivou lokalnih samouprava možemo najbolje da vidimo ukoliko dođemo na lice mesta i zato smo danas u Alibunaru, da vidimo koje su potrebe i koje su najosetljivije kategorije stanovništva na području opština Južnobanatskog okruga i da sve naše aktivnosti usmerimo prema onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je u razgovoru sa predsednicom opštine istakla potrebu adaptacije određenih objekata za uspostavljanje usluge dnevnog boravka, odnosno centra za dnevni boravak dece i odraslih lica.

Opština Alibunar je ovom prilikom bila domaćin sastanka direktora svih centara za socijalni rad sa teritorije Južnobanatskog upravnog okruga. Tom prilikom, ministarka je pozvala lokalne samouprave da ukažu na potrebe u oblasti socijalne zaštite, kako bi Ministarstvo na najefikasniji način usmerilo sredstva u te svrhe.

U okviru današnje posete, ministarka je obišla i Opštinsko udruženje penzionera i Opštinsko udruženje invalida rada u Alibunaru, kome Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom pruža redovnu finansijsku podršku u cilju realizacije inkluzivnih aktivnosti za osobe sa invaliditetom, obzirom da je podrška organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom i zapošljavanju ove grupe građana među prioritetima Ministarstva.

Na realizovanom Programskom konkursu obezbeđena su sredstva za finansiranje 33 saveza sa 513 lokalnih organizacija u sastavu. Na teritoriji Južnobanatskog okruga, dodala je, postoji 24 udruženja osoba sa invaliditetom, za čiji rad je Ministarstvo u toku ove godine izdvojilo nešto više od 5,5 miliona dinara.

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ove godine Ministarstvo je izdvojilo 625 miliona dinara. Na području Južnobanatskog okruga postoje četiri ovakva preduzeća, gde više od 50 odsto zaposlenih čine osobe sa invaliditetom. Za subvencije njihove zarade i poboljšanje uslova rada za ovu godinu izdvojeno je preko 23 miliona dinara, rekla je ministarka.

Polazeći od ideje izgradnje modernog društva u kome su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi, jedan od prioriteta u tekućoj godini je nastavak realizacije kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA“, koja se realizuje u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom.

Ministarstvo će i u 2021. godini u partnerstvu sa organizacijama osoba sa invaliditetom, realizovati projekte koji imaju za cilj obezbeđivanje pristupačnog okruženja za sve građane Srbije, kao što su izgradnja inkluzivnih igrališta za decu sa invaliditetom i postavljanje rampi, obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad udruženja osoba sa invaliditetom, nabavkom računarske opreme i nameštaja i rekonstrukcijom prostorija udruženja.

Ministarka je u Alibunaru posetila i vakcinalni punkt Doma zdravlja „Alibunar“, gde je razgovarala sa direktorom Doma zdravlja „Alibunar“ i prisutnim građanima.

Sastancima su prisustvovale i državna sekretarka dr Stana Božović, pomoćnice ministra Biljana Zekavica i Biljana Barošević i načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman.