KulturaNaslovna

Stefan Milenković: Imam osećaj kao da sam se vratio kući

Deseti Klasik Fest, međunarodni festival klasične kamerne muzike, održaće se od 10. do 13. juna, u više prostora u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Tim povodom su na konferenciji za medije u Foajeu KCP-a govorili Ognjen Popović, umetnički direktor festivala, Stefan Milenković, proslavljeni violinista, i Boban Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančeva.

Ognjen Popović, umetnički direktor Klasik Festa, o jubilanom izdanju ove manifestacije je rekao da je ovo stvarno jeste veliki podvig za Pančevo.

Ognjen Popović

Festival je počeo skromno, ali pokazalo se da je ideja prava i da ljudi to vole, i da smo mi iz godine u godinu sve uspešniji. Ovogodišnji program je bio predviđen za prošlu godinu, ali smo zbog situacije koja nas je sve zadesila morali da ga pomerimo. Srećom, sada smo u mogućnosti da ga i realizujemo. Zaista festival doživljavam slavljenički, sa svim svojim dragim kolegama i prijateljima. Drago mi je što je sada i Stefan Milenković prvi put tu, da još više doprinese ovom lepom jubileju, kaže Popović.

Svetski poznati violinista Stefan Milenković je govorio o konceptu i programu festivala.

Za mene je ovo najlepši, najsuptilniji, a možda i najatraktivniji oblik muziciranja za publiku. To je sama srž muzike – kamerna muzika. Sastav je je najčešće takav da vidite kako se stvara muzika, iz prve ruke. To je i za nas i za publiku najlepši vid komuniciranja, kazao je Milenković.

Milenković je podsetio i na svoje pančevačke korene.

Moja baka je iz Pančeva, moj otac je rođen u Pančevu, tako da imam neku vezu, iako nažalost nisam bio tu često koliko bih hteo. Imam osećaj kao da sam se vratio kući, u detinjstvo, ispričao je Milenković.

Boban Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančeva, napomenuo je da će se poslednje veče festivala ipak održati u dvorani Kulturnog centra Pančeva, zbog nepovoljne vremenske prognoze.

Za tu priliku smo spremili neke specijalne vizuelne efekte, koje do sad nismo mogli da primenjujemo. Sledeće godine ćemo pokušati da to poslednje veče izmestimo i van užeg jezgra grada, kaže Tanasijević.

Ovogodišnji Klasik Fest slavi dva jubileja – deset godina festivala i 250. rođendan L. van Beеthovena. Festival će biti otvoren izvođenjem Bеtovenove Prve simfonije, čime će svečano biti ukazana zahvalnost jednom od najvećih muzičkih genija.

Jubilej i prazničnu atmosferu upotpuniće violinista svetskog renomea, Stefan Milenković, koji će nastupiti na dva koncerta. Pored njega, publika će uživati i u nastupima solista Lidije Bizjak iz Francuske, Boštjana Lipovšeka iz Slovenije, ansambla Gudači Sv. Đorđa i Balkanska kamerna akademija.

Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i s ciljem propagiranja kamerne muzike na ovim prostorima. Svrha festivala je negovanje dobrog muzičkog ukusa građana Pančeva, pre svega mladih, i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici.

Program:

10. jun 2021.
Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20:00
Svečano otvaranje
Gudači Sv. Đorđa i Balkanska kamerna akademija/Srbija
E. Grieg – „Holberg svita” W. A. Mozart – Koncert za klarinet i orkestar KV 622, solista: Ognjen Popović/klarinet
L. van Beеthoven – Simfonija br. 1 u Ce-duru
Ulaz slobodan

11. jun 2021.
Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 20:00
Stefan Milenković – violina/SAD/Srbija
Ognjen Popović – klarinet/Srbija
Lidija Bizjak – klavir/FrancuskaА. Хачатурян – TrioA. Ponchielli – Trio „Paolo i Virdžinija”G. C. Menotti – Trio
Ulaz: 800 rsd

12. jun 2021.
Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20:00
Stefan Milenković – violina/SAD/Srbija
Boštjan Lipovšek – horna/Slovenija
Ognjen Popović – klarinet/Srbija
Nenad Janković – fagot/Srbija
Nemanja Živanović – viola/Srbija
Miladin Batalović – viola/Slovenija/Srbija
Srđan Sretenović – violončelo/Srbija
Slobodan Gerić – kontrabas/Srbija
W. A. Mozart – Kvintet za hornu i gudače u Es-duru KV 407
L. van Beеthoven – septet u Es-duru Op. 20 za violinu, violu, violončelo, kontrabas, klarinet, fagot i hornu
Ulaz: 800 rsd

13. jun 2021. god.
Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 20:00
Simfo Rock Rok hitovi 20. veka
Ansambl Balkanske kamerne akademije/Srbija
Ulaz: 500 rsd