DruštvoNaslovnaTurizam

Internacionalna karnevalska povorka u Beloj Crkvi 26. juna

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – Belocrkvanski karneval počela je juče svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 27. juna.

I ove godine, pripremljen je bogat kulturno – umetnički program, uz nezaobilaznu internacionalnu karnevalsku povorku u subotu, 26. juna.
Himnom Bože pravde, u izvođenju Hora “Bella Musica”, podizanjem zastava Federacije evropskih karnevalskih gradova, opštine Bela Crkva i karnevalske zastave, počela je svečanost otvaranja Belocrkvanskog karnevala.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić zahvalila se svima koji su doprineli da se tradicija organizovanja Karnevala u Beloj Crkvi nastavi, usprkos okolnostima, jer je ona duga i traje više od 150 godina.

 

 

Čast mi je i zadovoljstvo da ove godine otvorim Belocrkvanski karneval, koji je vremenom postao vekovna kulturna baština naše opštine. Belocrkvanski karneval je simbol našeg grada i opštine. Velikim angažovanjem Karnevalskog odbora, Turističke organizacije i Centra za kulturu , pod pokroviteljstvom opštine Bela Crkva i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija doprineli smo da po Karnevalu budemo prepoznati širom sveta. Želim svim našim sugrađanima i sugrađankama, kao i gostima, da uživaju u bogatom karnevalskom kulturno-umetničkom programu. U čast ljubavi prema Karnevalu koji će ove godine dobiti sjaj i lepotu koju zaslužuje, u čast ljubavi prema umetnosti i kulturi, otvaram manifestaciju “Belocrkvanski karneval 2021” kao i početak nove turističke sezone u našoj Beloj Crkvi, rekla je predsednica opštine Violeta Simić.

Predsednik Federacije evropskih karnevskih gradova Nemačke Jirgen Šmit, koji je po prvi put u Beloj Crkvi, izrazio je svoje zadovoljstvo što je u mestu odakle su počele karnevalske aktivnosti u regionu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je Belocrkvanski karneval nastao po ugledu na čuveni karneval u Kelnu.

 

 

U okviru programa svečanog otvaranja karnevala nastupile su sekcije KUD “Belocrkvanske mažoretkinje” – pilići, kadetkinje i juniorke.
Članice Gradskog hora “Bella Musica” na čelu sa dirigenticom Danijelom Jokanović izvođenjem kompozicija “Pođimo požnjeti žita” i “Snivaj grade moj” na pravi način, oplemenile su svečano otvaranje karnevalskih dana.

U prostoru čitaonice Narodne biblioteke u Beloj Crkvi prikazana je je izložba radova Andrije Vasiljevića pod nazivom “Linije sećanja” koja je za posetioce otvorena do kraja jula meseca. Udruženje likovnih stvaralaca amatera predstavilo je svoje radove u okviru postavke “Slikari za Belu Crkvu”,a u Istorijskom arhivu održana je promocije elektronske knjige “Belocrkvanski karnevali” – Boždara Živanova.

U petak 25. juna biće održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca, a najmlađe će zabavljati popularni Haos animatori iz Novog Sada. Iste večeri je salsa žurka na otvorenom u centru grada.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 18 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima trinaest alegorijskih kola i dvadeset razigranih karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

Veliki vatromet nas očekuje u 22 časa.

 

 

Zbog trenutnih epidemioloških mera koncerti koji su bili najavljeni za petak i subotu na bini u centru grada, neće se održati, a novi termin odrediće čim se steknu uslovi u skladu sa propisanim merama.

Lokalna samouprava opštine Bela Crkva u saradnji sa gradskom upravom Grada Vršca obezbedila je mobilni vakcinalni punkt koji će u toku međunarodne karnevalske povorke biti postavljen između zgrade Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ i zgrade Sudske jedinice Bela Crkva. Punkt će biti stacioniran u vremenskom periodu od 16:00 do 20:00 časova, a svi zainteresovani moći će da izvrše imunizaciju protiv kovida 19 vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm. Takođe, i u Domu zdravlja “Bela Crkva” svo koji žele mogu izvršiti vakcinaciju bez prethodnog zakazivanja.

 

 

U nedelju od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“, zatvoriće se ovogodišnji Belocrkvanski karneval.