DruštvoNaslovna

Potpisan Memorandum o bratimljenju između Pančeva i kineskog grada Donguana

Memorandum o razumevanju i prijateljskoj saradnji između Pančeva i kineskog grada Donguana potpisan je na današnjoj svečanosti. Memorandum su potpisali zamenica gradonačelnika grada Pančeva, Dragana Kuprešanin i član Stalnog odbora Čen Čivei (Chen Zhiwei), a prisustvovao je gradonačelnik Donguana Lu Čensi (LV Chengxi) na onlajn svečanosti koja je tim povodom bila upriličena.

Pre ceremonije potpisivanja Sporazuma o bratimljenju, prisutni u konferencijskim salama Donguana i Pančeva imali su prilike da pogledaju promotivne filmove o ova dva grada i bliže se upoznaju sa privrednim i turističkim potencijalima Donguana i Pančeva.

Nakon toga prigodnim govorima na skupu su se obratili gradonačelnik Donguana i zamenica gradonačelnika grada Pančeva.

Memorandumom o razumevanju i prijateljskoj saradnji se potvrđuje da će dva grada izvršiti, u skladu sa principima jednakosti i uzajamne koristi, razmenu i saradnju u različitim oblicima u oblastima, uključujući ekonomiju i trgovinu, nauku i tehnologiju, kulturu i obrazovanje a radi promocije zajedničkog prosperiteta i razvoja.

Zbog pandemije korona virusa, potpisivanje je organizovano putem video linka.

 

 

Dragana Kuprešanin istakla je ovim povodom da joj je izuzetno zadovoljstvo što je danas potpisan Memorandum o razumevanju i prijateljskoj saradnji kojim se grad Pančevo i kineski grad Donguan povezuju u najjaču vezu među građanima i zajednicama dve države.

Ovim činom poručujemo da smo posvećeni izgradnji odnosa na višem nivou u svim oblastima rada i života, i to nam pruža priliku da zbližimo naše zajednice i pokazuje želju da zajedno kroz razvoj prijateljskih odnosa preduzimamo aktivnosti usmerene ka razvoju naših gradova, suočavajući se sa svim izazovima koje imamo, učeći jedni od drugih i razvijajući međusobno sve neposrednije prijateljske veze. Moram da se osvrnem na to da Memorandum potpisujemo u uslovima pandemije virusa kovid -19 i na otežavajuće okolnosti koje svi imamo. Kina i Srbija su veliki prijatelji i braća i u borbi protiv korona virusa. Ponosni smo što smo uspeli da se povežemo bez obzira na sve i da sagledamo moguće aspekte buduće saradnje od obostranog interesa. Mi vidimo Donguan kao partnera od najvećeg značaja, jer želimo da Pančevo bude „Pametan grad“ kroz primenu savremenih tehnologija u skladu sa urbanim održivim razvojem. Znamo da možemo da imamo dobru razmenu iskustva i znanja sa velikim i razvijenim gradom kao što je Donguan. Drago nam je da je Donguan pronašao u Pančevu partnera i prijatelja i želju da ostvarimo saradnju radi obostranog ekonomskog napretka i bolje budućnosti naših građana, rekla je Dragana Kuprešanin.

 

 

Skupština Grada Pančeva 27. aprila donela je odluku o saradnji sa gradom Donguanom. Inicijativu za saradnju pokrenuo je Pančevac Marko Jagodić koji je pre deceniju i po otišao u Kinu. Tamo je vrlo uspešno obavljao posao sportskog trenera, a danas je angažovan kao biznsimen u oblasti sporta.

Donguan je kineski grad koji ima značajne privredne resurse, a u njemu posluje veliki broj tehnoloških kompanija svetskog renomea.