DruštvoNaslovna

Srpske trobojke vijore se čitavim Južnim Banatom: Zastave na ulicama Pančeva, Opova, Plandišta, Kovina, Kovačice…

Širom Srbije i Republike Srpske danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a brojni gradovi ukrašeni su našim trobojkama.

Tako je danas i u gradovima i opštinama Južnog Banata. Zastave su se vijorile na glavnim gradskim ulicama Pančeva, državnim insitucijama, ali i na zgradi Muzeja i drugih javnih ustanova. Slično je i u Opovu, Plandištu, Kovinu, Beloj Crkvi, Alibunaru, Vršcu i Kovačici.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama.

U Beogradu će istaknute građevine biti osvetljene bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, palata Albanija…

Datum 15. septembar izabran je za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je na taj dan, pre 103 godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Dan kada je probijen Solunski front i danas mnogi ocenjuju kao odlučujući za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Mesec i po dana srpska vojska je potiskivala neprijatelja i oslobađala zemlju, i omogućila da se srpska zastava ponovo zavijori u Beogradu.

U narodu se veruje da crvena boja na zastavi Srbije predstavlja krv prolivenu za zemlju, plava slobodu i beskraj kome se teži, dok bela predstavlja majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu.