DruštvoNaslovna

Na njivama između Pančeva i Beograda gradiće se nova privredno-stambena zona za 7.600 stanovnika

Između Pančevačkog puta, spoljne magistralne tangente i železničke pruge koja povezuje Beograd i Pančevo, mogla bi da „nikne“ nova privredno-stambena zona.

Inicijativu za izradu plana koji je trenutno na ranom javnom uvidu, kojim je obuhvaćen prostor od 294 hektara, dala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Kako se navodi u dokumentaciji, na ovom prostoru moglo bi da se naseli 7.600 stanovnika, a bile bi izgrađene i tri obrazovne ustanove.

Na ovom području trenutno najveći deo zemljišta zauzimaju poljoprivredne površine.

Njive se prostiru na površini većoj od sto hektara. U granicama plana ima stambenih i komercijalnih objekta koji se mahom nalaze uz Pančevački put. Postojeća privredna zona zauzima blizu 40 hektara, u sklopu koje se nalazi „Hidrotehnika – Hidroenergetika“, ITS Balkan, Rafinerija nafte NIS, „Aero Balkan“ i „Jugohemija“.

Na ovom području ima šuma, vodenih i zelenih površina. Planirano je da se očuva šumsko zemljište – navodi se u dokumentaciji.

Bile bi dodate nove javne zelene površine, tačnije zaštitni javni pojasevi neposredno uz saobraćajnicu i železničku prugu. U planu su i zeleni pojasevi i koridori kao veza sa zaštićenim područjima i Dunavom.

Kako se navodi u dokumentu, procenjuje se da bi na ovom prostoru između prestonice i Pančeva moglo da se izgradi 2.620 domova za nove stanovnike, a procenjuje se da bi bilo čak 5.000 zaposlenih. S obzirom na to da u blizini nema obrazovnih ustanova, ovde bi mogle da se izgrade dve predškolske ustanove i jedna osmoletka, pišu Novosti.

Potrebno je smestiti 760 dece školskog uzrasta i to je planirano u sklopu jednog objekta. Za 558 mališana predškolskog uzrasta bila bi obezbeđena dva objekta u koje bi moglo da se rasporedi po 270 dece. Što se tiče ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, mogle bi da budu planirane kao prateći sadržaji u okviru zone stanovanja – navodi se u planu.

Površina za stanovanje bi zauzela 93 hektara, za komercijalne sadržaje bilo bi izdvojeno skoro 30. Planirano je da privredna zona bude jedna celina. Ovde bi mogli jednog dana da osvanu i privredni parkovi, koji bi oko sebe imali zelenu zonu.

Ovaj plan će biti na ranom javnom uvidu do 11. oktobra u zgradi Gradske uprave.

Informacije o predloženim rešenjima zainteresovani građani će dobijati utorkom i četvrtkom u periodu od 12 do 18 sati. Oni koji budu imali primedbe moći će da ih upute na adresu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove dok traje rani javni uvid.

Izvor: Novosti