KulturaNaslovna

Belgrade Award: Prvo mesto i nagrada za najbolje izvođenje koreografije za KUD „Stanko Paunović“ Pančevo

Na „Belgrade award“ festivalu – prestižnom nacionalnom takmičenju folklornih ansambala Srbije prvi izvođački ansambl KUD-a „Stanko Paunović“ NIS-RNP Pančevo osvojio je prvo mesto i nagradu za najbolje izvođenje koreografije. Nastupili su sa igrama bosilegradskog Krajišta.

Festival je održan 9. oktobra u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini.

U takmičarskom delu programa učestvovalo je 14 ansambala iz: Beograda, Valjeva, Batajnice, Kličevca, Mladenovca, Rakovice, Vrčina, Šapca, Zemuna, Ugrinovaca, Obrenovca i Pančeva. Učesnike Festivala, odabrala je selektorska komisija, a njihove nastupe ocenjivao je četvoročlani žiri.

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” NIS-RNP Pančevo izvelo je koreografiju pod nazivom “Oro se vije kraj manastira” u kojoj su prikazane narodne igre i pesme iz bosilegradskog Krajišta u muzičkom aranžmanu Sorina Boljanca i koreografiji Dejana Trifunovića.

Predstavljanje Paunovića ocenjeno je najvišim ocenama, što je bilo dovoljno za osvajanje prvog mesta i specijalne nagrade za najbolje izvođenje koreografije, kaže Dejan Trifunović, umetnički rukovodilac ansambla.

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” osnovano je 1948. godine kao društvo železničara Pančeva. Od 1977. godine sponzor društva je Rafinerija nafte Pančevo, čiji je naziv dodat imenu društva.

Ansambl je učestvovao na najznačajnijim festivalima u Srbiji: Bemus u Beogradu, Vukov sabor u Tršiću, Homoljski motivi u Kučevu, Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli, Vršački venac u Vršcu, Carevčevi dani u Velikom Gradištu, Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu, Dani etnološkog filma u Beogradu… Ansambl je učestvovao na međunarodnim festivalima u Poljskoj, Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj, Belgiji, Holandiji, Ukrajini, Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Engleskoj, Kanadi, Turskoj, Tunisu, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Španiji, Portugaliji, Rusiji, Bosni i Hercegovini.

Ansamblu je 2003. godine dodeljena Nagrada grada Pančeva, za izuzetna dostignuća u oblasti kulture, kao i zlatna plaketa Saveza amatera Srbije za 55 godina kontinuiranog i uspešnog rada.

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” nagrađivano je zlatnim plaketama u svim starosnim kategorijama, na festivalima od pokrajinskog i republičkog značaja, kao i međunarodnim festivalima.

“Paunović” danas okuplja više od 500 članova u okviru 12 igračkih grupa, ženske i muške pevačke grupe, narodnog orkestra, dečjeg narodnog orkestra, tamburaškog orkestra, škole tambure, škole frule, i radionice za rekonstrukciju narodnih nošnji.
Na repertoaru ansambla nalaze se koreografije i pesme sa celokupnog srpskog etničkog prostora.

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” organizator je festivala pevačkih grupa „Etno glas“ (od 2000. godine) i festivala dečijih folklornih ansambala „Pančevo-grad igre“ (od 2009. godine).

Ansamblu je dodeljena Novembarska nagrada grada Pančeva za 2011. godinu za izuzetna dostignuća u oblasti umetnosti.