KulturaNaslovna

KUD Stanko Paunović Pančevo: nastup u Bugarskoj i Holandiji i turneja po Kanadi

Članovi kulturno-umetničkog društva “Stanko Paunović” NIS Rafinerije nafte Pančevo posle izuzetno uspešnih predstavljanja u programima smotri i festivala u našoj zemlji i osvojenih mnogobrojnih nagrada u svim starosnim kategorijama na pokrajinskim i republičkim festivalima, uspešno su se predstavili i u programima međunarodnih festivala u našoj zemlji i inostranstvu.

Dečji, omladinski i prvi izvođački ansambl boravili su krajem juna u Bugarskoj i učestvovali u programu festivala folklora u Nesebaru. U programu 20. festivala Srba starosedelaca “Ivanjsko cveće” u Sivcu, predstavili su se prvi izvođački ansambl, tamburaški i narodni orkestar igrama Srba iz Banata i okoline Gnjilana.

Ostvareno je i značajno učešće u programu Festivala srpskog folklora u Banja Luci, gde su članovi Paunovića uspešno izveli pripremljen program i predstavili Republiku Srbiju. Najmlađi igrači, dečji ansambl nižih razreda, boravili su na Divčibarama i tokom priprema uvežbavali program za predstavljanja u programima festivala u Beogradu i Pančevu. Ženska grupa pevača i svirači na tradicionalnim instrumentima predstavili su se u programima festiavala u okolini Požege i Danima duhovne muzike u Pančevu. Ansambli Paunovića predstavili su se i pred publikom u Sefkerinu, Vrbasu i Bečeju, gde je održan festival Bečej folk fest uz učešće ansambala iz desetak zemalja.

Ispred spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima

Uz podršku Grada Pančeva, realizovan je 11. festival “Pančevo-Grad igre” od 19. do 21. avgusta, uz učešće ansambala iz Toronta, Kučeva i Pančeva. Predstavili su se folklorni ansambli Akademije srpske narodne igre iz Toronta-Kanade, folklorni ansambl Centra za kulturu “Veljko Dugošević” iz Kučeva i domaćini KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP. Tokom festivala održani su: koncert folklornih ansambala u dvorani Kulturnog centra Pančeva, koreografska radionica u prostorijama KUD-a “Stanko Paunović” i promocija knjige “Narodne igre Zvižda i Homolja”, od prvih pomena u literaturi do danas i nova terenska istraživanja na platou Kulturnog centra Pančeva.

Izuzetno uspešno predstavljanje Paunovića ostvareno je u programima međunarodnog festivala folklora u Enšedeu u Holandiji od 27. avgusta do 3. septembra. Predstavili su se folklorni ansambl, narodni orkestar i svirači na tradicionalnim instrumentima. Učestvovali su folklorni ansambli iz Holandije, Portugalije, Nemačke i Srbije. Domaćini, folklorna grupa “De Krekel” iz Enšedea izuzetno je osmislila boravak, tokom kojeg su održana dva koncerta, folklorna radionica i obilazak znamenitosti Holandije. Ovaj folklorni ansambl posetiće naš grad tokom 2020. godine.

Kao kruna veoma sadržajnog leta i mnogobrojnih izvedenih programa širom Evrope usledilo je gostovanje folklornog ansambla KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP u Kanadi. Koncertna turneja realizovana je u saradnji sa Akademijom srpske narodne igre iz Toronta, koja je tokom avgusta gostovala u Pančevu. Početak turneje obeležio je doček u svečanoj sali Hrama svih srpskih svetitelja u Misisagi, kojem je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Kanadi Vasilije Petković, koji je uputio reči dobrodošlice. Tokom turneje održani su koncerti u Kičineru i Misisagi, a u programu su se smenjivale koreografije domaćina Akademije srpske narodne igre iz Toronta i gostiju KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP iz Pančeva. Igrači Paunovića predstavili su se igrama iz: Banata, Donje Jasenice, okoline Beograda, Homolja, Vranjskog polja i Pčinje.

 

Na Nijagarinim vodopadima (foto KUD Stanko Paunović)

 

Tokom boravka organizovana je poseta Nijagarinim vodopadima, a učesnike turneje primilo je njegovo preosveštenstvo Vladika Kanadski gospodin Mitrofan u konaku manastira u Miltonu. Turneja je nastavak višedecenijske saradnje KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP iz Pančeva i Akademije srpske narodne igre iz Toronta, čiji je osnivač i direktor naš sugrađanin Miroslav Bata Marčetić, koji već 27 godina živi i uspešno prenosi tradicionalnu srpsku kulturu na mlade naraštaje naših sunarodnika u Kanadi, rekao je Dejan Trifunović, umetnički direktor ansambla.

Paunović po povratku iz Kanade očekuje čitav pregršt učešća u programima humanitarnih kocerata u Pančevu i prestižnog festivala BEMUS u Beogradu.

U toku je upis novih članova, tako de svi oni koji žele da se bave tradicionalnom kulturom i scenskom umetnošću mogu da se pridruže. Prostorije KUD-a “Stanko Paunovića” NIS-RNP Pančevo nalaze se u Domu omladine u Ulici Svetog Save br. 10, a upis je moguć svakog radnog dana od 17 do 20 časova. Informacije se mogu dobiti preko brojeva telefona: 013/313-638 i 063/348-257.