DruštvoNaslovna

Unikredit banka i Elicio Ali NV završili transakciju refinansiranja vetroparka Alibunar

Unikredit (UniCredit) banka Srbija i „Elicio Ali VE“, kompanija u stopostotnom vlasništvu „Elicio NV“, završile su transakciju refinansiranja vetroparka „Alibunar“ od 42 MW, koji snabdeva nešto manje od 30.000 domaćinstava strujom, objavila je Unikredit banka.

Očekuje se da će zelena energija proizvedena ovim projektom smanjiti emisiju ugljen-dioksida (CO2) u Srbiji za skoro 95.000 tona godišnje, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je i da je Unikredit banka Srbija vodeća banka za strukturiranje i jedini zajmodavac 53 miliona evra za refinansiranje, a takođe funkcioniše kao banka koja obezbeđuje račun i zaštitu od rizika za restrukturirani svop kamatnih stopa.

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija Nikola Vuletić rekao je da transakcija potvrđuje liderstvo banke u oblasti finansiranja obnovljivih izvora energije u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ovo je jasan primer kako banke i sektor obnovljivih izvora energije mogu doprineti poboljšanju ukupne energetske bezbednosti i korišćenju obnovljive energije u Srbiji, kazao je on.

Izvršni direktor kompanije „Elicio“ Alain Jansens istakao je da refinansiranje predstavlja važnu prekretnicu za srpsko tržište obnovljivih izvora energije, „jer potvrđuje snažne osnove projekta i bankarsko regulatorno okruženje za proizvodnju obnovljive energije u Srbiji“.

Transakcija takođe potvrđuje da postoje raspoloživa sredstva na srpskom tržištu za lokalno finansiranje dobro strukturiranih projekata i to na duže staze. Ovo su ključni uslovi za ostvarivanje značajnih ambicija Srbije u smislu povećanog udela energije vetra u ukupnoj proizvodnji energije, oblasti u kojoj će ‘Elicio’ i dalje aktivno učestvovati, kazao je Jansens.

Belgijski „Elicio“, deo grupe Enodia/Nethys, specijalizovan je za razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje projektima koji obuhvataju energiju vetra.

Portfelj kompanije „Elicio“ trenutno sadrži 540 MW operativnih kopnenih vetroparkova i vetroparkova na moru, sa još 60 MW u izgradnji.

Osim projekata u Srbiji, „Elicio“ upravlja sa više od trideset vetroparkova u Belgiji i Francuskoj, a ima i značajan portfelj vetroparkova u Severnom moru.

Unikredit banka Srbija aktivna je u strukturiranju i sređivanju finansiranja projekata obnovljivih izvora energije još od usvajanja prvog pravnog okvira. Na srpskom tržištu Unikredit je učestvovao i ukupno organizovao finansiranje pet vetroparkova – dva zajedno sa drugim finansijskim institucijama, a tri u okviru bilateralnih ugovora.