DruštvoNaslovna

Đaci OŠ „Vasa Živković“ u Pančevu u projektu „Škola čistog vazduha“

Radionice koje su deo projekta „Škola čistog vazduha“ održane su u petak, 29. oktobra u III-1 i IV-1 razredu OŠ „Vasa Živković“ u Pančevu. Koordinator projekta za ovu školu je nastavnica biologije Jelena Roknić.

Deca uzrasta trećeg i četvrtog razreda osnovne škole učestvovala su u radionici, koja se, osim u Pančevu, sprovodi i u Boru, Beogradu i Valjevu, koji predstavljaju četiri najugroženija grada u Srbiji kada je u pitanju zagađenje vazduha.

U okviru projekta škola je dobila merač zagađenja vazduha i tri sadnice jasena koje će biti posađene u školi krajem novembra.

 

 

U okviru osnovnoškolskog obrazovnog plana i programa problemi zagađenja životne sredine, uključujući i zagađenje vazduha se obrađuju u ograničenom kapacitetu bez konkretnih akcija i ogleda koje bi uključile i direktnu uključenost dece. Stoga volonteri Škole čistog vazduha smatraju da je potrebno na interaktivan način edukovati decu, a, kako kažu, osnovci pokazuju veliko interesovanje za ove probleme.

 

 

Pored prve faze projekta „Škola čistog vazduha” koja obuhvata ovu radionicu, sledi faza ozelenjavanja krajem novembra, a poslednja faza jeste faza konkursa u kojoj će osnovci raditi zeleni pano i likovne radove na temu zagađenja životne sredine.

Projekat se izvodi pod pokroviteljstvom Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Omladine Jazas-a Novi Sad i OEBS-a, koji finansira realizaciju.