DruštvoNaslovnaTurizam

Vikendice na Devojačkom bunaru udvostručile cenu

Pandemija nastala usled koronavirusa prodrmala je turizam u celom svetu, pa tako i u opštini Alibunar. Ono što je takva sa situacija sa sobom donela jeste duplo veći skok cena kada je reč o prodaji i iznajmljivanju vikendica na području Deliblatske peščare, odnosno u delu Devojačkog bunara, gde su mahom Beograđani kupili skoro svaki slobodan kvadratni metar, čak i za zidanje iz temelja.

Što se tiče poslovanja Turističke organizacije opštine Alibunar, odnosno na šta se fokusiramo, jeste sam Devojački bunar koji je deo Deliblatske peščare. To je čini jedinstvenom i zanimljivom, što se posebno pokazalo u vreme pandemije, kada su mnogi iz gradova bili zatvoreni u svojim stanovima, pa nisu imali gde da se opuste i da provedu više vremena u prirodi. Tada je došlo do ekspanzije kupovine vikendica u Deliblatskoj peščari i na Devojačkom bunaru, kaže direktorka Turističke organizacije Alibunara Tatjana Đurđević.

I vikendice koje se inače izdaju, sve su bile popunjene, zbog čega je Devojački bunar ove dve godine bio baš pun posetilaca i novih ljudi koji su ga tek otkrili.

Za vazduh u Deliblatskoj peščari kažu da je isti kao na Zlatiboru, ali ako se uzme u obzir da se taj planinski turistički centar poslednjih godina poprilično urbanizovo, jasno je da je Deliblatska peščara u prednosti jer je još uvek ostala u skladu sa prirodom.

Nadamo se da će tako i ostati, uz to da će se dodati nešto moderno i novo u njoj, ali da će zadržati svoj prirodni oblik, dodaje Tatjana Đurđević.

Uprkos novonastaloj situaciji, koju i dalje svi osluškujemo svakodnevno, Turistička organizacija opštine Alibunar je uspela da donekle održi korak sa tempom koji su imali pre pandemije, što znači da su, u zavisnosti od okolnosti, uspevali da održe pokoju manifestaciju naročito tokom 2021. godine.

Prošla, 2020. godina je baš bila loša po tom pitanju, malo toga se dešavalo i nismo znali sa čim se suočavamo, dok smo se 2021. malo opustili, pa je tu bio Uskršnji bazar kojim smo započeli dešavanja u Alibunaru, a posle toga su bila različita dešavanja od Festivala meda, nekih koncerata, škole plivanja koja je prvi put ove godine organizovana na Devojačkom bunaru za decu od pet do 11 godina, nabraja naša sagovornica, napominjući da su meštani željni dešavanja u svom okruženju.

 

 

Ima dosta dešavanja koja su izmeštena van Alibunara i Devojačkog bunara, kao što su „Dani dunje i jesenjih plodova” u Vladimirovcu, „Vredne ruke Banata”, pa „Dani višanja” u Janošiku u okviru čega se neguje slovačka tradicija…

Kada je reč o nekim narednim manifestacijama, u planu je da se krajem novembra održe susreti sela, koji će se održati prvi put nakon nekoliko decenija. Taj događaj organizuje se uz pomoć Sportskog saveza opštine Alibunar, Kulturnog centra, Turističke organizacije i lokalne samouprave, a okupiće se sve generacije od sportista do umetnika i članova raznih udruženja.

Za sledeću godinu imamo u planu da s opštinskim Udruženjem lovaca „Srndać” u januaru organizujemo lov na banatsku lisicu, što se nije održalo već dve godine, najavila je direktorka TOOA Tatjana Đurđević, dodajući da će se potruditi da organizuju i nešto tokom novogodišnjih praznika kako bi obradovali najmlađe sugrađane.