DruštvoNaslovna

Opština Žabalj razvija turizam dostupan svima

Turistička organizacija opštine Žabalj tokom cele godine aktivno radi na promociji turističkih potencijala tog područja, a pred kraj sezone, dodeljuju nagradu za doprinos opštinskom turizmu.

Ove godine, tu nagradu je zaslužila Vinarija „Botić“ iz Čuruga. Tom prilikom, organizovali su i pešačku turu kroz Čurug za grupu iz udruženja gluvih i nagluvih iz Bečeja, u skladu sa temom ovogodišnjeg Svetskog dana turizma.

Direktorka TO opštine Žabalj Marija Čupić istakla je da teže ka tome da što više razviju takozvani ruralni turizam i da ga učine dostupnim svima.

U martu ove godine nastavljen je turistički obilazak Čuruga u okviru poznate ture Čuruški špacirung, koju realizujemo sa saradnicima. Tom prilikom, turisti peške obilaze kulturno-istorijske znamenosti Čuruga, kao što su Hram Vaznesenja Gospodnjeg i Muzej žrtava racije, Park prirode Stara Tisa kod Bisernog ostrva, Vinarija Botić, poljoprivredno gazdinstvo Radišić i pčelarstva Damjanović i Ivkov“, rekla je Marija Čupić i dodala da je opštinski turizam zaista počeo da se razvija u poslednjih nekoliko godina.

Foto izložba „Špaciranje kroz Potisje” otvorena je na trgu ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu, a u okviru otvaranja potpisan je Protokol o saradnji između Društva „Racija 1942.” i Turističke organizacije opštine Žabalj, čime je zvanično najavljeno otvaranje info centra Turističke organizacije u Čurugu sledeće godine, koji će imati za cilj da kvalitet turističke ponude podigne na još viši i profesionalniji nivo.

Promocija turističke rute „Put sira i meda” nastavljena je i tokom ove godine na manifestacijama „Interfest” i „Ukusi Vojvodine” u Novom Sadu. Iz opštine Žabalj učestvovali su porodica Zlokolica sa svojom rakijom, jedini srpski viski „Tnjo doves“, koji se proizvodi u Đurđevu, „Farmer sir”, pčelarstva Radanov, Damjanović, Pinjić i Vladisavljević.

Nastavak promotivnih aktivnosti turističke ponude opštine bio je i kroz organizovanje studijskih tura kroz opštinu za novinare iz oblasti turizma iz Novog Sada i Beograda, a ove sezone stavili su akcenat na promociju celokupne turističke ponude i putem nekoliko televizijskih emisija. Kad su u pitanju dalji planovi za razvoj ove oblasti u žabaljskoj opštini, Marija Čupić i njeni saradnici imaju jasnu viziju.

Potencijal razvoja turizma opštine Žabalj leži u unapređenju i razvoju infrastrukture, pre svega u parkovima Stara Tisa i Jegrička, kao i u stvaranju novih turističkih proizvoda i u uključenju što većeg broja zainteresovanih iz privatnog sektora i poljoprivrednih gazdinstava. Ne treba zaboraviti i golf teren, čije će dalje unapređenje dovesti do pozicioniranja opštine na široj turističkoj mapi, podvlači Čupić.

Kako ističu, Turistička organizacija opštine Žabalj nastojaće da kroz svoj deo posla u skladu sa zakonom, unapredi i oblikuje turističku ponudu i pozicionira žabaljsku turističku ponudu što bolje na turističkoj mapi Srbije.

M. Rašić
Foto: TOOŽ