DruštvoNaslovna

Božić i Nedimović obišli poljoprivredno gazdinstvo u Bačkom Novom Selu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Čedomir Božić posetili su opštinu Bač, odnosno poljoprivredno gazdinstvo porodice Pivašević u Bačkom Novom Selu.

Tokom posete ministar i sekretar obišli su farmu, tovnih junadi, pomenutog domaćinstva čiji je kapacitet 100 grla na godišnjem nivou.
Prilikom obraćanja poljoprivrednicima sa ovog područja pokrajinski sekretar je istakao značaj ove poljoprivredne grane, istakavši da će Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sledeće godine povećati ukupan iznos sredstava za unapređenje stočarstva.

Ognjen Pivašević iz Bačkog Novog Sela mlad je poljoprivrednik koji obrađuje oko 60 hektara zemlje, a uz to bavi se i tovom junadi i godišnje utovi i proda oko 70 grla. Plan je da naredne godine u stajama bude stotinu grla.

 

 

Cena stočne hrane, uljarica i žitarica beleži maksimum na svim svetskim berzama. Stočarski proizvodi to još uvek ne prate onako kako treba. Ja mogu da kažem da bi cena trebala biti još malo bolja. Ne samo kod tovnih junadi, već i u svinjarskoj proizvodnji i proizvodnji mleka. Simentalska junad idu po po ceni od 250 dinara, plus PDV, a holštajn 220 plus PDV, kazao je Pivašević.

Ministar poljoprivrede Branislva Nedimović najavio je prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva porodice Pivašević nove konkurse za stočare.

Što se tiče farmi konkurs će biti za desetak dana iz takozvanog sistema 50-40-10, gde 50 posto daje država, 40 posto je kredit i 10 posto sopstveno učešće. Za nabavku traktora, mehanizacije, novih grla. Iz agrarnog budžeta Srbije 70 posto sredstava ode na stočarstvo, a tako će biti i u 2022. godini, uz neke nove mere koje ćemo prezentovati polovinom januara, kazao je Nedimović.

 

 

U narednoj godini u pokrajinskom budžetu sredstva za pomoć stočarskoj proizvodnji biće veća za 20 miliona dinara.

Ukupno 110 miliona dinara će biti namenjeno za stočarstvo, kazao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

I Opština Bač finansira poljoprivrednu proizvodnju. Ove godine izdvojeno je 11,7 miliona dinara nepovratnih sredstava.

Pomoć je dobilo 148 poljoprivrednika, za višegodišnje zasade, ratarsku proizvodnju, pčelarstvo i za stočarsku proizvodnju, kazao je pomoćnik predsednika Opštine Bač Nikola Vuletić.

Prilikom posete Bačkom Novom Selu Ministar Nedimović kazao je da će ove godine izvoz poljoprivrednih proizvoda dostići 5 milijardi dolara, što je realizovano zahvaljujući otvaranju novih tržišta.