DruštvoNaslovnaTurizam

Karnevalska povorka – bajkoviti eksponati i kostimi oduševili publiku u Beloj Crkvi

Internacionalna povorka „Belocrkvanskog karnevala“ održana je 26. juna. Publika je uživala u kreativnim kostimima i maskama, posebno najmlađih, a eksponati sa motivima specifičnim za belocrkvanske predele i ovoga puta uspeli su da iznenade, kako svoje sugrađane, tako i brojne goste.

Lokalna samouprava opštine Bela Crkva za članove Federacije evropskih karnevalskih gradova i predstavnike karnevalskih grupa u dvorištu zgrade opštinske uprave organizovala je svečani prijem, a sve goste pozdravila je predsednica opštine Violeta Simić.

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim ispred lokalne samouprave opštine Bela Crkva i poželim dobrodošlicu u naš grad i na karneval, koji je prvi nakon pandemije. Danas sa ponosom nosim oznake FECC-a, time pokazujemo koliko je karneval bitan za Belu Crkvu i daćemo sve od sebe da nastavi da živi, jer je vekovna tradicija naše opštine. Želim vam da se lepo provedete na karnevalskoj povorci, da uživate u našem gradu i da se ponovo viđamo svake godine i kod nas i kod vas, rekla je tom prilikom Simić.

 

 

Izaslanik predsednika Evropske federacije karnevalskih gradova Aleksandar Cicimov uručio je predsednici opštine Violeti Simić plaketu Borda Federacije evropskih karnevalskih gradova. Jirgen Šmit, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Nemačke, uručio je medalju predsednici organizacionog odbora „Belocrkvanskog karnevala“ Aleksandri Vuk, a član Borda FECC-a Aleksandar Vasović uručio je medelju Dejanu Đuriću za dugogodišnji rad na organizaciji našeg karnevala.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić i predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Marjan Aleksić uručili su gostima iz Federacije evropskih karnevalskih gradova i predstavnicima karnevalskih grupa prigodne poklone sa motivima Bela Crkve, nakon čega je usledilo lepo i veselo druženje kao uvertira za međunarodnu karnevalsku povorku.

 

 

Glavnom ulicom prodefilovalo je 13 eksponata, odnosno alegorijskih kolica, čime je dostojno nastavljena tradicija Belocrkvanskog karnevala, kao najstarijeg karnevala u Srbiji. Publika je posebnim aplauzima pozdravila dečje karnevalske grupe PU „Anđelka Đurić“ kao i osnovnih i srednjih belocrkvanskih škola. Razigrane i vesele karnevalske grupe oduševile su publiku, a posebnu atrakciju predstavljale su karnevalske grupe iz Makedonije i Crne Gore.

 

 

Po prvi put sam u Beloj Crkvi, a došao sam jer sam čuo da vaš karneval ima veoma dugu tradiciju. Moram da istaknem da sam oduševljen samim gradom, sve mi se veoma dopalo. Imao sam priliku da mnogo toga vdim i upoznam izuzetno gostoprimljive domaćine i moram da kažem da sam svuda primljen sa velikom srdačnošću. Karneval je bio pravi doživljaj, lepe grupe i nasmejana lica… šta bismo pored toga više poželeli, rekao je Jirgen Šmit, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova za Nemačku.

 

 

Aleksandar Vasović, član Borda Federacije evropskih karnevalskih gradova, pohvalio je organizatore „Belocrkvanskog karnevala“, s obzirom na kratak vremenski period za pripremu karnevala.

Sve pohvale za vaše škole i vrtiće, jer su uspeli da naprave kostime i koreografije i da prikažu ovde svojim sugrađanima i gostima kojih ima iz svih krajeva. Ovo je jedan od najstarijih karnevala, koji u kontinuitetu traje više od 160 godine, a svi članovi Federacije evropskih karnevalskih gradova čuli su za Belu Crkvu i ono što Bela Crkva ima da ponudi. Pogotovo su alegorijska kolica poznata, to je specifično za vaš karneval, to se ne radi, negde pomalo, ali ne u ovakvom obimu i na ovako kvalitetan način. Vaš karneval je jedan ozbiljan turistički proizvod koi treba da plasirate svima i da Bela Crkva bude prepuna gostiju u vreme karnevala, istako je Vasović.

Za sam kraj ovogodišnje karnevalske povorke priređen je vatromet, a „Belocrkvanski karneval“ otvorio je sezonu karnevala kako u Srbiji tako i širom Evrope.