NaslovnaTurizam

Završena deseta manifestacija „Stari lala“ u Kovinu

Deseta jubilarna manifestacija „Stari Lala“ u Kovinu održana je od 25. do 27. juna na više lokacija – u centru, na platou ispred Centra za kulturu, pešačkoj zoni i Surduku.

Opšte udruženje preduzetnika opštine Kovin, Centar za kulturu i Turistička organizacija opštine Kovin su pripremili bogat program za sve Kovince i goste koji vole tradiciju, kulturno-istorijsko nasleđe, umetnost, stare zanate i rukotvorine, folklor, stare zaboravljene igre i tradicionalnu kuhinju.

Manifestacija je 25. juna u Surduku otvorena izložbom Ivana Radića „Ulica tradicije i kulturno-istorijskog nasleđa Kovina“, na kojoj su prikazani život Kovina od srednjeg veka do danas. Tu je bila postavljena i savremena mehanizacija, oldtajmeri, stara zaprežna vozila i etnografski deo sa alatima korišćenim u 20. veku.

 

 

U subotu je, između ostalog, bilo organizovano takmičenje u kuvanju tradicionalnih jela i defile fijakera, dok je u nedelju predviđeno takmičenje u pravljenju domaćih kolača i u njihovom brzom jedenju, kao i igranje starih zaboravljenih igara. Kovinci i njihovi gosti imali su prilike da se podsete starih igara kao što su: teranje bandaša, klikeri, nošenje jajeta u kašici, skakanje u džaku, crtanje motiva starog lale…

Na bini je održana pokazna vežba Crvenog krsta i vatrogasaca, a zatim su održani koncert harmonike i folklora.

 

 

Izložba Ivana Radića „Ulica tradicije i kulturno istorijskog nasleđa Kovina“ u Surduku bila je interesantna posetiocima.

Zbog zanimljive konfiguracije ulice, koja je praktično i šira zona za pešake, ovo je bio idealan prostor za putovanje kroz vreme, osnosno, za „spuštanje kroz prošlost Kovina“, rekao je Ivan Radić, autor izložbe.

Posetioci su najpre imali priliku da naiđu na savremenu mehanizaciju koja se danas koristi u poljoprivredi, ali su tu bili i oldtajmeri, zatim zaprežna vozila iz 20. veka, kao i etnografska izložba pribora i alata korišćenih u jednom poljoprivrednom domaćinstvu u Kovinu u prvoj polovini 20. veka.

 

 

Putovanje kroz vreme nastavljeno je pričom o životu Kovinaca u periodu Banatske vojne granice tokom 19. veka, a zatim jedinstvenim prikazom prvog geometrijskog vojnog premera Kovina (na teritoriji današnjih naseljenih mesta opštine). Sledeći segment putovanja kroz prošlost bila je postavka graditeljskog nasleđa u Kovinu, do vremena Vojne granice, tokom 18. veka.

Posetioci izložbe potom su mogli da vide prikaz istorijskog perioda omeđenog Požarevačkim mirom potpisanim 1718. godine (kada su Turci posle 200 godina izgubili i ovu teritoriju, koja je pripala Austriji).

 

 

Najzad, putnici kroz ovdašnju istoriju stigli su i do Srednjevekovnog Kovina i Kovinske županije. Ovaj deo izložbe autor i organizatori realizuju u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda.

Ovu jubilarnu, desetu, manifestaciju „Stari lala“ organizovali su Opšte udruženje preduzetnika opštine Kovin i Turistička organizacija opštine Kovin, pod pokroviteljstvom opštine Kovin.