AktuelnoDruštvoNaslovna

Moderniji ponton na tamiškom keju

Katamaran “Panuka” izaziva veliku pažnju posetilaca i građana Pančeva još od prvog dana otkako je u funkciji i veoma je značajan deo turističke ponude Pančeva.

Katamaran je 2018. godine obogaćen nekim dodacima, preregistrovan je u privredne svrhe što omogućava da se više putnika preveze u jednoj turi. Poštujući Zakon o plovilima i plovidbi rekama, od ove godine Turistička organizacija je u saradnji sa Gradom Pančevom kupila i prsluke za decu koja samo uz odobrenje roditelja mogu da se voze katamaranom.

Sve više ljudi izvan Pančeva zna za katamaran i raspituje se o turama. U sezoni u 2018. godini više hiljada putnika je prevezeno katamaranom “Panuka”, a značajan procenat su stranci. Veliki je i broj Beograđana koji dolazi da se vozi katamaranom, a mnogi od njih vraćali su se više puta tokom sezone.

Od ove godine i sam ponton na Tamišu izgleda drugačije, zahvaljujući sredstvima Grada Pančeva i AP Vojvodine. Zakon kaže da prilazni mostovi moraju biti popločani, kao i da postoje kapije, kako bi bilo bezbedno. U skladu sa tim i naš ponton sada ima ulaz i izlaz koji omogućavaju bezbedan i nesmetan protok putnika. Nakon završene rekonstrukcije sada na pontonu postoji priključak za struju i vodu, kao i video nadzor 24 sata, kako na pristanu tako i na katamaranu.

Sve ovo je neophodno, jer je tako propisano i Zakonom kako bi se predupredile različite nesreće koje su se ranije dešavale na Dunavu. Pooštreni su svi propisi koji regulišu ovu oblast a izgled katamarana i ponton su usklađeni u potpunosti prema njima.

Kupovina katamarana pokazala se već u prvoj godini opravdanim ulaganjem, jer je od samog početka vladalo veliko interesovanje za vožnje. Otkako katamaran “Panuka” prevozi putnike po Tamišu veliki broj građana je imao priliku po prvi put da vidi izbliza svetionike, kule bliznakinje na ušću Tamiša u Dunav, jedini par svetionika duž čitavog toka Dunava. Glavni cilj organizovanja tura katamaranom je upoznavanje građana, a pre svega učenika osnovnih i srednjih škola, sa svetionicima i ostalim kulturno istorijskim nasleđem čiji ostaci postoje duž obale reke Tamiš.

Uz raznovrstan manifestacijski turizam, u prvom planu Turističke organizacije Pančevo ove godine bili su turistički proizvodi nautički turizam, industrijsko i kulturno-istorijsko nasleđe. Jedna od brojnih aktivnosti koju sprovodi Turistička organizacija Pančevo je i akcija “Upoznaj svoj grad” u okviru koje je tokom 2018. godine više osnovnih i srednjih škola organizovalo upoznavanje svojih učenika sa istorijom Pančeva i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, kao i drugim znamenitostima Pančeva u pratnji stručnog turističkog vodiča.

Katamaran “Panuka” kojim upravlja Turistička organizacija grada Pančeva trenutno miruje u iščekivanju nove turističke sezone.

Katamaran “Panuka” Grad Pančevo je kupilo sredinom 2015. godine glasanjem građana u okviru projekta “Participativno budžetiranje” i prvih godinu dana vožnje katamaranom su bile besplatne za sve zainteresovane putnike.

Comment here