AktuelnoDruštvo

Kreativna radionica u Janošiku pred praznike

U parohijskom domu u Janošiku, povodom početka Adventnog perioda koji prethodi Božiću, organizovana je tradicionalna radionica, na kojoj su učenici veronauke pravili tzv. Adventne venčiće.

Ovu kreativnu radionicu organizovali su sveštenik Slovačke evangelističke crkve u Janošiku Slađan Daniel Srdić sa suprugom i Ljudmila Gabriš, koji tradicionalno, već 12 godina, za sve veće crkvene praznike okupljaju decu koja pohađaju veronauku, i zajedno obavljaju različite aktivnosti.

Ove godine, adventna radionica dobila je podršku načelnice Južnobanatskog upravnog okruga Danijele Lončar.

Za hrišćane koji praznuju Advent, ovo je period mira, blagostanja, ljubavi i uzajamnog razumevanja, u kome se sa radošću očekuje rođenje Isusa Hrista.

Reč Advent potiče iz latinskog jezika i znači dolazak, a počinje prve nedelje posle 26. novembra. Glavni simbol Adventa je Adventni venac, koji služi za odbrojavanje četiri adventne nedelje od kojih svaka od njih ima svoje značenje. Prva nedelja je gvozdena, druga bronzana, treća srebrna a četvrta nedelja, neposredno pre Badnjeg dana, zove se zlatna nedelja.

Adventni venac ima simbolično značenje i pravi se od grančica jelke jer predstavlja život. Okrugli oblik venca, bez početka i kraja, predstavlja večnost Boga, a svetlost na svećama simbolizuje Isusa, svetlost sveta. Venac se sastoji od četiri sveće, od kojih svaka simboliše jednu nedelju, i predstavlja ljubav, veru, nadu ili mir.

Svake adventne nedelje se pali po jedna sveća, po pravilu u smeru kazaljke na satu.

Od ove nedelje u toku je gvozdena nedelja i upaljena je prva sveća, a do Božića biće upaljene sve četiri sveće.

 

Svake adventne nedelje se pali po jedna sveća (foto: Opština Alibunar)

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Alibunara“, koji je realizovan uz podršku Opštine Alibunar.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Alibunar.

 

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts