AktuelnoDruštvo

Ministar Đorđević posetio Sigurnu kuću u Pančevu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je Sigurnu kuću u Pančevu u okviru svetske kampanje „16 dana aktivizma protv rodno zasnovanog nasilja“.

Ovom prilikom ministar je istakao da je nasilje nad ženama i decom problem cele zajednice, i apelovao da se svi nadležni organi, pojedinci i društvo uključe u njegovo rešavanje.

Svaki put kad dođemo ovde u posetu, razmišljamo šta još možemo da uradimo i kao država i kao Ministarstvo da pomognemo žrtvama. Treba svi zajedno da radimo na tome da se ovaj problem iskoreni i da uopšte ne postoji. Uz pomoć svih, ljudi koji ovde rade i drugih institucija, verujem da ćemo kao država moći da se izborimo sa tim i da pružimo šansu ovim ženama da započnu jedan nov život bez nasilja, da deca normalno odrastaju i da izgradimo društvo u kome će Sigurne kuće biti prazne, rekao je ministar Zoran Đorđević.

Prema ministrovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja intenzivno radi na Zakonu o socijalnom preduzetništvu, koji će biti u indirektnoj vezi sa istaknutim problemom.

Ženama, koje su ovde, prvenstveno je najteže da se ekonomski osamostale. Pokušaćemo da više radimo na saradnji centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bismo imali potrebnu sponu u saradnji i omogućili da te žene dobiju lakše zaposlenje, rekao je ministar Đorđević.

Državni sekretar Stana Božović zadužena za antidiskrimicionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti ukazala je da se Ministarstvo i Vlada Republike Srbije snažno bore protiv nasilja.

Sigurna kuća u Pančevu je dobar primer prakse, kada je u pitanju zaštita žrtve, pružanje usluga, briga o žrtvi i produžena podrška, kao i podrška grada i gradskih institucija. Žrtvu je prvo potrebno zaštiti i zbrinuti u sigurnoj sredini, pružiti sve elemente zaštite njoj i njenoj deci, a odmah zatim osnažiti je, naći joj posao preko institucija ukoliko je nezaposlena, ili obezbediti dokvalifiokaciju, s obzirom na to da su žrtve uglavnom žene sa niskim obrazovnim profilima i bez posla, rekla je Božović.

Rukovodilac Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Pančevu Jasna Vujičić, istakla je da su za 6 godina, od kad je otvorena Sigurna kuća u ovom gradu, pružili utočište za preko 500 žena i dece.

Dostupni smo 24 sata, svaki dan u godini i bezbednost je naš imperativ. Svaka žena koja uspe da otvori vrata nekom novom životu je naš veliki uspeh, rekla je Vujičić.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts