AktuelnoDruštvo

Iz vetroparka „Alibunar“ energija za 38.000 domaćinstava

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije. Sastoji se od 21 turbine, ukupne snage 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Ovaj vetropark izgradila je belgijska kompanija „Elisio“, a vrednost investicije iznosila je 80 miliona evra. Svečanosti otvaranja 11. septembra prisustvovao je ministar energetike Aleksandar Antić. Novi kompleks vetroparka u Alibunaru, osim 21 turbine, ima i trafo stanicu i priključni dalekovod, čija izgradnja je takođe završena.

Vetropark „Alibunar“ je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 megavata, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Projekat za izgradnju vetroparka je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

U projekat vredan 80 miliona evra, kompanija „Elisio“ investirala je 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka Unikredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

 

 

Ministar energetike Aleksandar Antić i pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić otvorili su vetropark zajedno sa decom koja su u rukama držala male vetrenjače.

Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Do kraja godine ćemo, samo ovde u Banatu, pustiti na mrežu više od 200 megavata iz energije vetra. Takođe 2019. puštamo još 200 megavata čime ćemo zaokružiti cilj od 500 megavata iz energije vetra, istakao je Antić.

Kako je rekao, 2020. godine biće završen i projekat izgradnje novog bloka „B3 TE“ u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat „TE-TO Pančevo“, veliki i značajan objekat za proizvodnju električne i toplotne energije.

To je slika nove i energetski odgovorne Srbije, dodao je Antić.

Ministar je zahvalio investitorima što su verovali u Srbiju i prepoznali da je ona politički i ekonmski stabilna, kao i partnerima – pokrajinskoj vladi, EMS, Agenciji za energetiku i drugima.

Direktor kompanije „Elisio“ Ludo Vandervelden je rekao da je ponosan kao investitor i zahvalio se Ministarstvu energetike na saradnji.

Imali smo pomoć i sa finansijske strane za ovaj projekat. Spremni smo da idemo i dalje i čim ministarstvo otvori nove mogućnosti za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, mi smo tu da investiramo. Naš tim već sada istražuje u Srbiji mogućosti i spremni smo za nova ulaganja, čak u visini od novih 150 megavata, naveo je Vandervelden.

 

 

Sa završetkom vetroparka „Alibunar“ i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka „Malibunar“ manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija „Elisio“ potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji, prenosi RTS.

 

 

Pored ta dva vetroparka italijanski „Fintel“ u Južnom Banatu gradi i treći. Najveći vetropak „Čibuk“ kod Kovina sa 57 vetroturbina investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata otvoriće do kraja godine, a strujom će se snabdevati 113.000 domaćinstava.

Drugu po veličini vetrofarmu Izraelci grade kod Kovačice, koja će snabdevati 70 hiljada domaćinstava.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Alibunara“, koji je realizovan uz podršku Opštine Alibunar.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Alibunar.

 

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts